PROFITIRANJA U RH

tekst: Marko Jareb

Jedan sveučilišni profesor, sada pokojni, rekao je:

Ako želiš o nečemu pisati ili govoriti moraš imati u glavi sliku o tome. Jer, dodaje on, ako ispred sebe imaš neku sliku i ona ti je dijelom pokrivena i ne vidiš je cijelu, onda o njoj ne možeš ni relevantno pisati odnosno govoriti. Tako je, kaže on, i o nekoj materiji, ako ti postoje rupe u glavi o spoznaji iste, nemaš pravu sliku o toj materiji. S druge pak strane je i stručnost da o nečemu pišeš ili govoriš također vrlo bitna, kaže on.

Tako je jedan čovjek, nemajući pravu sliku ili informaciju, a na temelju propagande vlastodržaca, uplatio zajam za izgradnju autoceste Zagreb-Split u socijalističkom ustroju RH. Nije on uplatio veliki zajam, ali je vjerojatno smatrao kako će zaraditi na tom pothvatu, kad mu budu vraćali novac.

Nisu mu vratili novac negoli obveznice s kojima je mogao kupiti odjeću u jednoj tvrtki koja se bavila proizvodnjom odjevnih artikala. Tako je taj čovjek unucima kupio svakome po novi kaput za te obveznice.

Jedan drugi čovjek je htio početi graditi kuću u prethodnom sustavu u RH, a imao je ušteđenih deviza, jer je plovio na stranim brodovima. Došao je do informacije kako će doći do devalvacije valute i neka pričeka neko vrijeme. Informaciju mu je došla od čovjeka koji se bavio jednom javnom  djelatnošću. Stvarno se tako i dogodilo i dobro je profitirao tom aktivnošću.

Kako danas doći do prave informacije? Tko će ti je proslijediti? Je li i ovdje na djelu stara izreka, tko je bliže peći da mu je toplije?

Jesu li te informacije ili spoznaje danas povezane sa slikama s početka teksta ili s raznim profitiranjima, a o tome malo tko u javnosti želi zboriti?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
3 years ago

Poštovani gospodine Marko, dobro ste to napisali i sam imam jedan sličan događaj požalio mi se je prijatelj,vjerojatno taj dogažaj pogađa mnoge,koji su uplatili u naprjet novac za provođenje svog godišnji odmor u nekoj stranoj zemlji,slično i u Turskoj.Radi proširenja epidemije korona,skorom po svim europskim i svjetskim zemljama.Turističke agencije im ne vraćaju uplaćeni novac.Već im za to daju takozvane bonove.njemci bi rekli gutscheine,kako bi ih mogli upotrjebiti,kada se epideija smanji ii ćak netane.Kako će biti,ako epidemija potraje kako se predviđa i više godin.To im nisu rekli,ili ako stigne infalacija što se i predviđa.Ili ako više nekog na ovom svijetu,radi bolesti… Read more »