GDJE SU GRANICE

Što se krije iza plašta predsjedničke kandidature?

piše: Žarko Delač
Predsjednički-kandidati-2014-658x420
I ovi su aktualni predsjednički izbori pokazali nedorečenost izbornih zakona i pravila koja doslovno omoguću egzibicije i ekstravagancije različitim oblicima ljudskog karaktera i osobnosti.

U stvari, možda nije problem u zakonima koji dozvoljavaju poigravanje pojedinaca  s Državnim izbornim povjerenstvom, već u medijima. Naime davanjem medijskog  prostora predsjedničkim kandidatima koji dođu bez ili s nedovoljnim brojem potpisa jednostavno se nastavlja spirala samopromocije pod svaku cijenu.

Uvjeren sam kako  sličnih pojava ne bi bilo na sljedećim izborima kada bi se ovakvi slučajevi marginalizirali i stavili tamo gdje im je mjesto. Ne zabrinjava pri tome neka posebna financijska šteta koju su prouzročili dodatnim naporom i radom predstavnika DIP-a već odnos prema instituciji izbora za predsjednika države.

To bi trebao biti praznik demokracije i najviši oblik poštivanja prema osobi koja će nas godinama predstavljati u svijetu i korektivno djelovati na domaća događanja. Zbog toga su pojedinačni istupi samozvanih predsjedničkih kandidata ne samo omalovažavanje istinskih predsjedničkih kandidata već i ruganje svim biračima i glasačima.

Pridodamo li tome kako se i kroz sito od 10 000 potpisa nije problem provući, dolazimo ponovno do pitanja je li takav način kandidiranja opravdan?

Pojavljuje se stoga i ideja o podizanju granice prikupljenih potpisa iako bi najrealnije bilo deponirani određeni novčani iznos što bi svakog kandidata učinilo vjerodostojnijim.

Pojavljuje se i prijedlog o biranju predsjednika iz redova saborskih zastupnik,a no siguran sam kako to nije pravi put i demokratski doprinos razvoju Hrvatske.

I tako …sukladno važećim procedurama i ove godine imamo jednog vehemetnog i egzotičnog predsjedničkog kandidata čiji nastupi pršte bombastičnim izjavama i radikalnim potezima. Pri tome toliko destrukcije, nepovezanih izjava, nerealnih procjena i nemuštih opravdanja nije lako slušati. A morat ćemo narednih 18 dana to izdržati.

Nije pri tome riječ o piramidi ili sličnim TV formatima već ozbiljnim namjerama nekoga tko želi voditi našu državu! Kao da je to dječja igra, igra koja počinje od dana kandidature, a sve prije toga nije bilo dobro i treba promijeniti. Najednom sve treba izbrisati, dovesti odreda nove ljude (valjda ih doseliti jer nas ionako ima jako malo) i početi ispočetka.

Čudno je kako je uopće hrvatska država do sada i opstala i ima svoj povijesni kontinuitet od tisuću i više  godina. I to, ne zahvaljujući ovakvim već daleko mudrijim povijesnim osobama, crkvenim vladarima i hrvatskim plemićima ili u najnovije doba hrvatskim braniteljima.

Zbog toga sam uvjeren kako će takav riječnik i pristup privući zanemarivi broj poklonika koji su na marginama društvenog života, nezadovoljnika i anarhista. No pravo je pitanje  je li to dovoljan razlog da netko tko želi biti predsjednik Hrvatske iznosi bez posljedica svoje neprimjerene stavove u javnost ili gdje su granice demokratskog djelovanja i ponašanja.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Franc
Franc
9 years ago

A kako komentirate bojkot tv protiv Simčiča ??

Josip Mayer
9 years ago

Branitelj vjerojatno misli, da su na “HGB” portalu sami komunisti i dokle to već izgovara, neka se ne vara.Već u tom momentu bi ga mogla udarit po petama Crkvena vrata. Dodao bi No pravo je pitanje stvarno je li to dovoljan razlog da netko tko želi biti predstavnik Hrvatske iznosi bez posljedica svoje neprimjerene stavove u javnost ili gdje su granice demokratskog djelovanja i ponašanja..važno je pitanje osim političara i za nas sve aktivne..zar ne branitelju. Ovdje ću se u podpunosti složiti sa Gosp.Žarko Delač..čija djela i sam pratim.. Čudno je stvarno kako je uopće hrvatska država do sada i… Read more »

Hrvatski Branitelj
Hrvatski Branitelj
9 years ago

HRVATI su se 90ih borili za rapvnopravnost i demokraciju i pobjediti zlo, samo oni apolitični neprimjećuju u ovom momentu koje zlo vlada u HRVATSKOJ, i zato oni koji su se borili 90ih borit će se i sada da bi narod mogao ponovo zivjeti dostojno čovjeka, i ovi koje vi nazivate ljeve nisu ljevi oni su komunističko skroz desno čak u svjetskim pogledima ultra desno. Jadan je predsjednik kad te više od 50% tvog naroda mrzi! on se treba zapitati zasto je to tako, što to on budi kod HRVATSKOG čovjeka mrznju, očito je povrijedio sve one koji se u svojoj… Read more »

Hrvatski Branitelj
Hrvatski Branitelj
9 years ago

Očito mislite na Kujundzića pa se to moze i napisati, a ne da mi riješavamo nekakav rebus u vašem tekstu. Osim toga Kujunzić sve što je rekao rekao je istinu, nije moj Kandidat ali zbori ljepo. HRVATI mislim na prave one koji vole svoju zemlju, korjen, tradiciju ipak mislim da će glasat za Kolindu jer je zena sa idejom, stavom i voli svoju zemlju. Već mogu zamisliti kako će je dočekati Merkel u Berlinu i već tu vidim pozitivnu atmosferu i suradnju sa Njemačkom i nadam se izlazu iz ovog današnjeg pakla koju sotona Yusipović forsira sa svojim komunjarama, srbima… Read more »

Z.Gleißberg
Z.Gleißberg
9 years ago

Postovani Zarko Delac,

citat:Pojavljuje se stoga i ideja o podizanju granice prikupljenih potpisa iako bi najrealnije bilo deponirani određeni novčani iznos što bi svakog kandidata učinilo vjerodostojnijim. :kraj citata

Sad sam znatizeljna u koju svrhu bi trebao posluziti taj
deponirani novac…znaci li to samo oni koji su u mogucnosti tj. bogati su vjerodostojni i mogu kandidirati… :O
Nemam rijeci….