ZAPIS IZ VARŠAVE

Iz naše arhive/ objavljeno 23.12.2014.

Koja je to sreća kad nam stigne pismo od našeg poljskog prijatelja koji je studirao i diplomirao kroatistiku, boravio u Berlinu, Zagrebu …ljetovao na Jadranu, upoznao, naučio, zavolio jezik, običaje, navike, mentalitet …zemlju, ljude. A i naš Hrvatski glas Berlin na kojemu ima i svoju rubriku naslova “Moja Hrvatska”. Sad nam se pismom javlja iz Varšave…

tekst i foto: Daniel Ligeska
zdjęcie (4)Dragi prijatelji Hrvatskog Glasa, prigodom Božića i Nove godine želim vam radost u srcu i puno uspjeha.

Javljam  vam se ovaj put iz Varšave, gdje sam se preselio prošlu godinu.

Pokazalo se da i ovdje ima puno Hrvata, nekoliko hrvatskih restorana a čak i na poslu koristim hrvatski jezik. Tako da moja veza s Hrvatskom traje sretno i nije se završila nakon obrane diplomskog rada.

Zahvaljujući mom poslu svaki sam dan u kontaktu s jezikom.

palmaAl, toliko o meni. Htio bih vam malo napisati o Varšavi. O gradu koji je bio jako uništen tijekom Drugog svjetskog rata a koji je prošao, ili može se reći da stalno prolazi, veliku metamorfozu, u kojoj se duh povijesti susreće s modernošću. Vidi se utjecaj istočno- i zapadnoeuropske kulture.

Na većini razglednica iz Varšave zapravo se nalazi Palača kulture i znanosti. Podignuta  je 1955. godine kao poklon Staljina Varšavi. Danas je sjedište različitih kazališta, muzeja, kina i jedne koncertne dvorane.

Ima i ljude koje su za ideju rušenja Palače jer kažu da je ružna i podsjeća ljude na vrijeme komunizma. Komunizam je završio prije 25 godina za što je zaslužan Lech Walesa i njegov pokret Solidarnost koji je oslobodio Poljsku od komunističke vladavine prije pada Berlinskog zida.

Drugi simbol Varšave je sirena i legenda povezana uz nju koja kaže da je ona jedna od dviju sestara sirena iz Baltičkog mora. Sirena je Vislom doplivala do Varšave i zahvaljujući ribaru koji ju je spasio iz mreže, obećala je da će štititi njega i njegov grad. I štiti Varšavu do današnjeg vremena. Njezina sestra je poznata sirena iz Kopenhagena.

1002455_598963883458477_1031824168_nU međuvremenu je Varšava postala pravi europski grad koji me osobno ponekad podsjeća na istočni Berlin.

I Varšava  je također imala jedan zid …zid židovskog geta. Prema podacima u Varšavi prije rata je živjelo najviše Židova nakon New Yorka. Međutim, nakon dolaska nacista većina njih deportirana je u koncentracijske logore.

Onima koji dolaze u posjet u Varšavu preporučam posjetiti Muzej povijesti poljskih Židova koji je nedavno otvorio svoju trajnu izložbu. Kako je rekao izraelski predsjednik Rivlin: ” To nije muzej holokausta, to je muzej života”.

U Varšavi se školovao Fryderyk Chopin, tu je rođena Maria Sklodowska Curie – dobitnica Nobelove nagrade za fiziku i kemiju. I oni imaju svoje jako zanimljive Muzeje. Ipak, najviše posjeta ima Muzej Varšavskog ustanka (1944.). Tijekom i poslije ustanka ubijeno je 200.000 civila i ustanika a 80 posto površine Varšave je bilo srušeno prema Hitlerovoj naredbi. Svaku godinu, 1. kolovoza u 5 navečer, na dan kad su počele borbe, cijeli grad staje na nekoliko minuta u znak sjećanja na vojnike.

dugaDanašnja Varšava je grad koji se mijenja svakog dana. Živi se tu brzo, što se može vidjeti na ulicama. Ljudi stalno trče…u usporedbi s Krakovom gdje je sve mirno i sve se radi polako. Varšava kao najveći grad Poljske iz različitih razloga privlači ljude iz cijele Poljske. Ne čudi da je nezaposlenost tu najniža u cijeloj državi.

U centru grada se grade novi neboderi.Tijekom ljeta kompletni noćni život se prebacuje na obalu rijeke Visle. U centru stoji jedna palma, zapravo umjetnički projekt – umjetnička datulja. Na jednom trgu se nalazi druga umjetnička instalacija – duga, nekoliko već puta spaljena zbog asocijacije na zajednicu LGBT.

Zahvaljujući dobrom gradonačelniku i fondovima Europske unije Varšava se razvija u dobrom smjeru.

Neki kažu da se taj grad može ili voljeti ili mrziti. Neki kažu da je ružan, ali po meni, to su oni koji zapravo nikada nisu doživjeli atmosferu tog grada, njegovu povijest ili njegove ulice.

Meni je svakako zanimljiv.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments