AKO SE VRABAC U PRAŠINI MOŽE OKUPATI

tekst i foto: Marija Kukić
100_2821„Ako na Vinka sunce peče, u bačvi vino teče.“

„Ako se na svetog Vinka vrabac može u prašini na cesti okupati, vinograd će dobro roditi.“

Zašto sam tekst započela upravo izrekama o vinu i vinogradima? Naime, približava se spomendan svetog Vinka, a tada započinje nova sezona radova u vinogradima.

Moj zavičaj, posebice moje Kutjevo s okolicom veoma je bogato vinogradima.

Na osunčanim južnim padinama Krndije i Papuka isprepliću se nepregledne površine zasađene trsovima vinove loze. Oni nam s jeseni daju prvoklasno vino poznato diljem zemlje i svijeta.

Krštenje mošta u vino „prepušteno“ je svetom Martinu i Martinju, a početak radova svetom Vinku i Vincelovu  (Vincekovu, Vinkovu). Običaj je tih dana odlaziti u vinograde, „kititi“ trsove loze domaćim, najčešće suhomesnatim proizvodima – kulenom, da grozd bude velik poput njega i kobasicom, da grozd bude dug poput nje.

Kakva bi to veselica bila kad se loza ne bi okitila bocama  vina? A tu su i neki drugi tekući domaći proizvodi, pjesma, svirka, vatra… uz koju se peče slanina i griju oni koje vino, a ni rakija nisu mogli dovoljno zagrijati.

100_2797Zajednička proslava Vincelova započela je još u subotu uz blagoslov i orezivanje vinove loze na trgu. Trg je to s jedinstvenim imenom u svijetu. Zove se Trg graševine. Dobio je naziv po najpoznatijoj sorti grožđa – graševini. A kako drugačije da se i  zove kada svi znamo  da Kutjevo nazivaju  najpoznatijom svjetskom  prijestolnicom graševine?

Sve je počelo već u četrnaest sati i trajalo dugo u noć, u toplu zimsku noć. Trg je bio prepun, a svi oni koji su došli, imali su mnogo sadržaja koji su ih mogli ispuniti: od izvrsne glazbe, nastupa  pjevača, folklora… jela i vina u izobilju…

Birao se i „najveseliji“ štand. A kako se tek plesalo na Trgu graševine!!!

Svečano je u ranim nedjeljnim satima završio zajednički službeni početak radova u vinogradima. Sada je red otići u vinograd gdje će svaki vinogradar ponaosob organizirati svečanost u njemu. Čut će se pjesma, svirka, smijeh koji će s kutjevskih brežuljaka odjekivati do najudaljenijih kutaka grada. Čut će se i poneki pucanj jer uvijek ima onih koji smatraju da veselja nema bez pucnjave. Bit će i vatrometa.

A kada sve prođe, vinogradari će zasukati rukave i poći u njegovanje svoga blaga. U vinogradima će mukotrpno raditi cijele godine.

Jer: „Vinograd ne traži gospodara nego slugu,“ kaže mudra izreka. Često će vinogradari pogledavati u nebo i moliti Boga da im dade plodnu i rodnu godinu. Na tu nakanu služit će se u četvrtak i sv. misa u župnoj crkvi.

Ako je vjerovati izrekama s početka teksta, ova godina bi uistinu mogla biti i plodna i rodna. Jer na obilježavanju Vincelova  bilo je mnogo  sunca, a i vrapci su se mogli na cesti u prašini okupati.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jelena
Jelena
9 years ago

Vidi se kako ste se lijepo zabavili, a i koliko je zaista važno održavati takva tradicionalna okupljanja u kojima se ipak još uvijek drži do naših narodnih običaja i gdje svatko može pronaći nešto za sebe. Barem nekakvu uspomenu iz djetinjstva.

Dubravka
Dubravka
9 years ago

Lijepo opisana tradicija. I lijepo se zabavljate u Kutjevu.
A što se tiče vina-zna se!

slavonac
slavonac
9 years ago

Kako kaže izreka ” u vinu je život”. Ova lijepa
manifestacija koja u Kutjevu zaista ima dugu
tradiciju samo je za pozdraviti. A za pozdraviti
je i ovaj hvale vrijedan trud naše spisateljice
Marije koja nam je tekstom i krasnim slikama
približila ovu svečanost, tako prisno i stručno.