TKO LJUBI DOM …

Zašto je domoljublje danas problem? Nije problem u domoljublju kao ideji nego u onima koji su tu ideju iskoristili da se dokopaju položaja, imetka, lažne mirovine.

piše: Stjepan Poljaković
Inspiriran događajima unazad mjesec- dva …u stvari, od početka predizborne kampanje i početka protesta u Savskoj …riješih  sebi i svima okolo objasniti ne malu dilemu …

Pojam DOMOLJUBLJE usvojismo ranih 90-tih. Jezični čistunci su nam servirali čitavu paletu gotovo nepoznatih ili u narodu neupotrebljavanih izraza. DOMOLJUB … PATRIOTA…je vjerovatno najčešće upotrebljavan jer je bio najpotrebniji.

Bilo je potrebno stati na branik domovine. Poznam dosta momaka koji su se javili  prvo u policiju pa onda kasnije iz nje prelazili u gardijske brigade, oni prvi su išli u patikama i bez oružja, imali su ideju, inat i ludu hrabrost. …

Sve se događalo tako brzo da to mnogi nisu shvatili. Hrvati su stolječima živjeli u sustavu koji je izdavao naredbe od tamo negdje, nitko nije točno znao odakle ali su jako dobro znali što znači prkositi gazdama odozgo i kako to završava na kraju.

Od jedanput na scenu stupaju gotovo nepoznati i od malo koga priznani lideri s idejama o kojima su mnogi maštali ali se o tome nije glasno pričalo. Iskreno, teško je bilo povjerovati u to ali spoznaja da ti dojučerašnji prijatelji više nisu prijatelji natjerala je ljude da počmu brzo misliti i još brže djelovati.

Suoćeni sa ratom, okupacijom domovine, stradavanjem znanih i neznaih malo je tko razmišljao o ideologiji, svi su se kako su znali i umjeli stavili pod barjak i na svoj način pomogli da nam tek rođena slobodna domovina takvom i ostane.

Razmišljanja su krenula tamo s prekidom borbi, kada se večina vojnika vratila sa fronta i shvatila da tvornice u kojima su do jučer radili više ne rade a ako i rade imaju neke gazde koje nisu poznavali, ako i jesu, nisu bili gazde, bar ne onda kada su oni kretali na front.

Sječam se gostovanja sadašnjeg ministra branitelja na televiziji, da skrtatim …rekao je da se problem s PTSP-om kod njega i mnogih njegovih suboraca javio upravo tada, kada su shvatili da su za vrijeme njihovog ratovanja drugi koristili priliku da se obogate.

S vremenom se neka vrsta nazovimo ga civilnog PTSP-a počela prelijevati i na ostatak stanovništva i Hrvate uopće. Mnogi su shvatili da su ovako ili onako prevareni.

Postoje svete stvari ili pojmovi koje su svakom časnom čovjeku toliko važne da se za njih bori do smrti -Domovina, Vjera, Dijete, možda su najvažnije.

Kada vidiš da su ti domovinu privatizirali sumnjivi bogataši, da se vjerom bave ljudi bez osjećaja za ljude a da ti dijete nema gdje raditi i trpi poniženja od gazda, moraš oboljeti.

Naše su svetinje pogažene, iskrena želja večine Hrvata da žive u slobodnoj i razvijenoj domovini zloupotrebljene su na najbeskrupulozniji naćin. Za jedno desetljeće smo pokradeni, popaljeni, do kostiju oglodani pod parolom domoljublja, katoličanstva i svehrvatske pomirbe

Mi nismo manje domoljubi nego tamo 90-tih, ma tko i što god nam rekao, svi mi volimo svoju domovinu na svoj način i najradije je ne bi napuštali, hvatamo se za sve slamke.

Sječate se onog trika iz močvare, ležiš pod vodom i dišeš na onu dihalicu, šuplju trsku …e to smo mi danas.

Pokušaj da nas se podijeli na lijeve i desne su priča za medije i analitičare. Hrvati se dijele na one koji su svjesni da su stvarno pokradeni i one koji se tješe da ako već i jesu, njihovi su ih krali i njima mrvice dali.

Priće o partiaznima i ustašama su produkt medijskih kuća, u realnom životu tih priča nema, u realnom životu se traži lipa više za jelo i račune.

Nije problem u domoljublju kao ideji nego u onima koji su tu ideju iskoristili da se dokopaju položaja, imetka, lažne mirovine.

Ako netkom želite stvarno nauditi, uzmite mu domovinu, vjeru i perspektivu za buduće naraštaje.

Naši neprijatelji nisu ili hajde ako jesu, nisu samo: Srbi, partizani, ustaše, komunjare, naš je realan problem što većina nas još uvijek prije nosi mito i sudjeluje u lancu korupcije, nego što to isto prijavljuje a pravosuđe kažnjava.

Dokle god je veći grijeh ne biti Hrvat nego biti lopov, mi imamo problem, ne sa domoljubljem, nego sa lopovima koji su ga iskoristili da se na njemu obogate.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments