VRIJEME POKAJANJA

piše: Stjepan Poljaković
Kod židova je bio običaj da u znak tuge a nekada i ne slaganja sa određenom rečenicom onaj koji je tužan ili sablažnjen podere svoju haljinu.

Pisac knjige o Jobu zabilježio je da je u čuvši za stradavanje svoje djece Job poderao haljine svoje, obrijao glavu sjeo i posuo se pepelom, u drugim situacijama pokajnici su oblačili kostrijet, odjeću od grube kozje dlake, to je bio znak da se netko za nešto kaje.

Prorok Joel pozivajući Izraelce svoga vremena  na pokajanje izgovara gore napisano, umjesto haljina, pepela na glavi, obrijane glave, kostrijeti, bilo kakvog vanjskog znaka kajanja, poželjno je da grešnik razdere svoje srce.

Starozavjetni pisci Biblijskih knjiga na mnogim mjestima  citiraju Boga i njegovu napomenu da mu se gade postovi koji su tradicija, forma , obredi u kojima se ne učestvuje iskrena i raskajana  srca.

U današnjem svijetu konzumerizma i komocije kada si Čovjek s malo napora sve može poslagati da mu bude ugodno ima onih koji i od vjere i vjeru žele konzumirati samo kao ugodu dok je ugoda. Vjera i sve uz nju vezano poistovjećuje se sa crkvom, tradicijom, brkaju se kruške i jabuke a kad nekoga zamoliš da bude jasan, da stvari složi kako treba ne jednom mi se događalo da se dotični naljuti jer se dira u njegovu privatnost.

Nije mi namjera kopati po tuđoj savjesti, želim sve , počevši od sebe podsjetiti odakle prava vjera izvire …Iz srca.

Najljepši pokajnički psalam  (51), govori baš o tome…. „Čisto srce stvori mi Bože….žrtva Bogu je  duh raskajan, srce raskajano, ponizno Bože,  nećeš prezreti …“

Želim sebe i sve vas pozvati da se ohrabrite, da negdje u tišini svoje sobe, kad vas nitko osim Boga na nebu ne vidi, napravite jednu privatnu, tajnu reviziju.

Psiholozi, teolozi, psihijatri …svi oni koji se bave ljudskom dušom govore da je jedan od najvažnijih uvjeta za bilo kakav napredak, ozdravljenje, pomirba sa samim sobom, očistite, ako treba i poderite svoje srce pred Bogom, istresite iz njega sve i priznajte sebi i Bogu kakvo je stanje, Bog vas po Davidovom obećanju i svjedočanstvu mnogih kršćana kroz stoljeća, neće prezreti, dapačeb …

„….3Tražit ćete me i naći me jer ćete me tražiti svim srcem svojim. 14I pustit ću da me nađete’ – riječ je Jahvina….“ (Jeremija 29, 13, 14)

Sva vanjština, svi postovi, ne donose pravi rod ako sjeme nije zasađeno … u našim srcima.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments