TKO POZIVA NA MRŽNJU

piše: Ivona Sekulić
Danas (jučer, op.u.) je u gradu Zagrebu vladalo ružno ozračje. Demokracija je pokazala svoje lice, ali ne u pravom svjetlu.

Demokracija jest rastezljiv pojam, ali ima svoje granice, a te granice zovu se zakoni. Tu gdje je demokratska rastezljivost trebala biti zaustavljena, trebao je reagirati zakon. Umjesto toga, dobili smo bezvlašće.

Skupili su se aktivisti, ljuti na državu, vlast, predsjednicu i domoljublje a napose branitelje u Savskoj 66 i nosili transparente pozivajući na palež crkve i progon tih istih branitelja, koji su ih prije 20-ak godina branili životom.

Drugovi aktivisti, na koga ste vi ljuti?

Vrijeme je teško, teško je svima. Ali ne mogu shvatiti, ma koliko se trudila na koga su aktivisti ljuti.

Na branitelje?

Ako jesu, neka preuzmu njihove hendikepe, imputirane noge, ruke i njihove traume i sjećanja s ratnog puta. Neka probaju živjeti njihovim životom jedan jedini dan. Jer na njihovom skupu su se pojavili, a mogli su na bilo kojem drugom mjestu, direktno provocirajući.

Jesu li ljuti na vladu?

Možda i s pravom, ali su se našli na krivoj adresi.

Na kog god bila usmjerena njihova ljutnja, mjesto je krivo, a način pogotovo.

Što je sljedeće?

Njihov istup prijavljen je policiji, koja nije reagirala. Zakon nije proradio tu gdje je trebao. S pravom se sad možemo pitati, što je sljedeće?

Paradoksalno zvuči, ali hrvati se izgleda ne moraju bojati al-quaide, već upravo ovakvih „slobodarskih, liberalnih“ aktivista, koji pozivaju na palež. Ako već sada na to pozivaju, pitam se s pravom, je li na redu likvidacija? A po kojem osnovu možemo pretpostaviti.

Bojati se Hrvata u vlastitoj zemlji nedopustivo je.

Nedopustivo od institucija koje paze na red, nedopustivo od naroda koji ne reagira, nedopustivo od predstavnika naroda. Ovakvi istupi moraju biti osuđeni na najstroži mogući način da nam se bi dogodio scenarij kakav se događao u Finskoj ili Francuskoj.

Jer fundamentalizam je fundamentalizam. On nema etnički ni politički predznak, on je upravo to što jest. Opasan, radikalan, smrtonosan, i – kako stvari stoje – vrlo blizu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
VikAr
VikAr
9 years ago

Trieba znati: Pokretač tzv. prosvieda je četničko društvo iz Rieke “Okupiraj Hrvatsku” tkoje je uspielo podplatiti 138 osoba s po 200 kn za sudjelovanje. Možda ih obilno plaća DEMORATSKI izabrana VLAST na račun međunarodnih zajmova ili možda Soroš&Co?