RAZGOVORI O SURADNJI

Iz priopćenja Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske

DSC00045ADaria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u posjetu je Hrvatima u Njemačkoj. Prvog dana svog posjeta, u četvrtak 5.ožujka održala je sastanak s predstavnicima hrvatskih zajednica i udruga u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Münchenu.

Predstavnici hrvatskih udruga govorili su o svojim najvažnijim aktivnostima te su istaknuli svoja postignuća, planove i poteškoće s kojima se susreću u svome radu. U otvorenom i konstruktivnom razgovoru raspravljalo se o mogućnostima poboljšanja zajedničkog djelovanja s ciljem jačanja hrvatskog identiteta.

Kao najznačnije otvoreno pitanje istaknuto je nepostojanje primjerenog prostora u kojem bi djelovale hrvatske udruge. Predstojnica Krstičević je pozvala sve nazočne predstavnike udruga na aktivno sudjelovanje u rješavanju ovoga pitanje te na jedinstveno i koordinirano djelovanje, s čime su se svi usuglasili. Dogovoreno da će se u roku od nekoliko tjedana pristupiti osnivačkoj skupštini „nosećeg društva“ (Trägerverein) koje ispunjava pravnu formu potrebnu za učinkovitu komunikaciju s njemačkim institucijama.

U petak, 6. ožujka 2015. Izaslanstvo Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske posjetila je Hrvatsku katoličku župu u Stuttgartu, Centar hrvatske nastave u Baden-Württembergu i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Stuttgartu, gdje je održan sastanak s predstavnicima hrvatskih zajednica i udruga.

Na razgovoru s voditeljima dvije hrvatske katoličke župe u Stuttgartu, Stuttgart-Mitte i Stuttgart-Bad Cannstatt, fra Jurom Zebićem i fra Zvonkom Tolićem razgovaralo se o aktualnom stanju hrvatske zajedniceu Stuttgartu. Naglašena je važnost suradnje hrvatskih institucija i Katoličke crkve, koja je kontinuirano vrlo dobra i razvijena te značajno doprinosi očuvanju hrvatske kulture i baštine.

Koordinatorice Marija Prpić i Ivana Spasojević i učiteljice hrvatske nastave u Baden-Württembergu predstavile su svoje aktivnosti, planove i izazove koji su pred učiteljima hrvatske nastave. Predstojnica Krstičević je iskazala iznimno zadovoljstvo kvalitetnim uvjetima rada, kao i velikom motiviranošću naših učitelja u Baden-Württembergu, koji rezultiraju vrlo vrijednim i vidljivim rezultatima.

U subotu 7. ožujka u Bad Homburgu, predstojnica Krstičević je nazočila tradicionalnoj Večernjakovoj Domovnici, manifestaciji koja okuplja Hrvate u iseljeništvu i nagrađuje najtalentiranije osobe u kategorijama. sporta, glazbe, glume i spektakla.

Tijekom posjeta Njemačkoj, predstojnica Krstičević će se sastati i sa Hrvatima u Berlinu te posjetiti školu Johanna-Eck-Schule, gdje se odvija Hrvatska nastava u Berlinu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
9 years ago

I meni je posebno drago, da je opet nakon dugo godina došlo do zajedničkog zbližavanja kontakta između Vladinoh ureda RH za iseljeništvoi Hrvatskih iseljeničkih udruga.
Žao mi je da nisamznao za datum,rado bi ih i sam bio posjetio.Nisam više radi odsutnosti toliko društveno aktivan,pa nema ni pozivnice.
A što se nije dogodilo u Njemačkoj moglo bi se dogoditi u Hrvatskoj..lp-jm