KAKO DALJE

tekst i foto: Sonja Breljak
002Berlin/ Nakon što je posjetila Hrvate, katoličke misije, konzulate i predstavnike hrvatskih društava u Münchenu i Stuttgartu te nazočila svečanoj završnici Večernjakove domovnice, predstojnica Državnog  ureda za Hrvate izvan domovine, Darija Krstičević, susrela se i s predstavnicima hrvatskih udruženja u Berlinu.

Susret je održan u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske. Ispred Veleposlanstva susretu je nazočio veleposlanik Ranko Vilović te Mirjana Božić i Ante Cicvarić, konzuli savjetnici u Veleposlanstvu.

Ispred ureda za Hrvate izvan domovine, predstavnike hrvatskih udruženja je pozdravila predstojnica Darija Krstičević sa suradnicima, Ivanom Perkušić iz ureda za dobrodošlicu te Milan Bošnjak, načelnik Sektora za provedbu programa i projekata Hrvata izvan RH.

010Susretu su nazočili predstavnici Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice, Zavičajnog kluba Brođani, Hrvatske demokratske zajednice, ogranak Stjepan Radić, HKD “V.F.Mažuranić, potom predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa kao i Hrvatske nastave Berlin te urednici Barlinskog Magazina i Hrvatskog glasa Berlin.

Predstojnica Ureda, Darija Krstičević je u kratkim crtama predstavila organizaciju Državnog ureda za Hrvate izvan domovine te brojne aktivnosti koje Ured poduzima a usmjerene su  ka jačanju identiteta Hrvata izvan domovine.

014Potom su se redom predstavila sva nazočna udruženja, točnije….predstavnici društava. Iznosile su se dobre kao i loše strane, iskustva, namjere, želje.

Predstojnica Ureda je čestitala  na odvažnosti Miri Kiš, novoj predsjednici Hrvatske zajednice te dala do znanja da poznaje u kojim teškoćama se nalaze udruženja. Darija Krstičević je ustvrdila kako je Hrvatskoj stalo i kako je važno jačanje jedinstva, očuvanje identiteta.  -Stablo bez korijena, suši se, rekla je između ostalog predstojnica Ureda, naglašavajući kako će što vrijeme više odmiče, to biti teže očuvati sva društva te izlaz vidi u jednom, zajedničkom prostoru koji bi mogla koristiti sva društva.

Predstavnici udruga su iznijeli i svoje mišljenje o svemu. Naglašeni su i problemi koji su nastupili  unutar krova Kongresa, kojim povodom je svojevremeno došlo i do istupanja tri velike udruge iz Saveza hrvatskih društava.

Predstojnica ureda je najavila kako će u utorak, 10.03.2015. i zvanično posjetiti Hrvatsku zajednicu te se upoznati s radom ovog udruženja. Pored toga, posjetit će tijekom dana jednu njemačku školu u kojoj se održava Hrvatska nastava.

Sve u svemu, susret je prošao u naglašavanju potrebe i obnove zajedništva koje bi olakšalo i rad i opstanak pojedinačnih udruženja. Na berlinskim udruženjima ostaje da porazmisle o oblicima tog zajedništva u kojem ne bi bio ugrožen identitet udruženja a ipak bi bilo olakšano zajedničko djelovanje prema Nijemcima a time i pristup izvorima fondova mogućeg financiranja rada hrvatskih udruženja.
022

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
9 years ago

Posto sam nekad bio u upravi HZ poznato mi je da su nas onda pomagali iz Zagreba,kada su dolazzili glumci ili pjevaci, a sto je sada sa tim istim tim Zagrebom. Mozda bi mogli traziti nesto i od Domacina. Dobar primjer bi bio Velebit iz Svedske, gdje ih Svedska financira itd, itd.

Ciril
Ciril
9 years ago

– ispravka Treba glasiti da ce 10.03.2015.godine Predstojnica ureda posjetiti Hrvatsku zajednicu

Ciril
Ciril
9 years ago

Steta sto nitko iz Drzavnog ureda za Hrvate izvan domovine nije nasao za shodno, da nas, (zbog kojih je taj ured u funkciji) nije do sada posjecivao. Mozda ce na sljedecim parlamentarnim izborima iseljena Hrvatska biti prevaga, koja ce odrediti put kojim ce se Hrvatska u sljedece cetiri godine kretati, pa zbog toga i ova posjeta. Kako bilo da bilo mi ostajemo sa svojim problemima da ih sami rjesavamo a onima koji su u domovini bilo bi bolje da uspjesnije vode Hrvatsku i ne dozvole da se egzodus Hrvata nastavlja.