MOŽE LI SE UBITI UMJETNOST, JEZIK, MISAO

prilog: Lada Franić Glamuzina

stihovi: Ivan Goran Kovačić i Sven Adam Ewin

IVAN GORAN KOVAČIĆ, velikan hrvatske književnosti ubijen je na današnji dan 13. srpnja 1943. godine u 30-toj godini života.

Ubojstvo pjesnika jest pokušaj usmrćivanja jezika na kojem pjeva i naroda koji tim jezikom govori, misli, osjeća, čita, piše i diše.

Ubojstvo pjesnika nije samo zločin izvršen nad jednim čovjekom.…

više

PREPORUKE ZA PRELAZAK DRŽAVNE GRANICE

Preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske.

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske (NN 74/20) zabranjuje se odnosno ograničava prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti:

– Državljani EU (bez obzira na mjesto prebivališta), Schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga…

više

NE DRŽI SAMO JEDNA ZEMLJA LJUDE ZAJEDNO, NEGO I JEZIK

Sastav koji je dobio PRVU nagradu (među 11. razredima) na Literarnom natječaju Iserlohn 2020. na temu  “Jezik, riječ, maska, ljubav, štiti i mač, umjetnost”

autor: Emil Niklas, 11. razred, Hrvatska nastava Hessen i Saarland, Saarbrücken, SR Njemačka
slika: Sonja Krtić Landeka 1. r. , OŠ. I. G. Kovačića, Vinkovci (4. nagrada na likovnom natječaju)

Ne drži samo jedna zemlja ljude zajedno, nego također i jezik. Tako putujem sa svojom obitelji svake godine u Hrvatsku iako moj brat i ja jedva govorimo hrvatski.

Imamo kuću u Hrvatskoj koja je oduvijek u obiteljskom vlasništvu. Kroz ovu povezanost brzo se dolazi do volje i želje biti u

mogućnosti govoriti hrvatskim jezikom zbog bolje identifikacije sa zemljom.…

više