POLEMIKA O KLEPETANU

IZ DRUGIH MEDIJA …crckarije.com/ O ovoj smo temi još donedavno saznavali iz prve ruke i pera našeg urednika, pokojnog Emila Cipara.

Za divnu su promjenu ovih dana gotovo svi, eminentni hrvatski mediji, izvještavali o trenutačno najpoznatijoj vezi na daljinu u Lijepoj Našoj.Ako ne znate, to je veza između dvije rode – Malenoj i Klepetanu.Rodan Klepetan se, već trinaestu godinu zaredom (!), vratio svojoj rodi Malenoj koja samo na njega čeka u svome gnijezdu.

Ljubav roda kao brend   

U ovom tvrdokornom svijetu u kojem živimo, to je jedna fascinantna ljubavna priča i, ne znam, kao budi neku nadu. Jedan rodan poteže svoj, otprilike 13 tisuća kilometara, dug put s juga Afrike kako bi došao svojoj dragoj u Brodski varoš svake godine u gotovo isto vrijeme i tako već trinaest godina zaredom. 

Pritom malo tko zna kako bi ova priča završila ukoliko ne bi bilo dobroga čovjeka Stjepana Vokića koji se brine o ovom ljubavnom paru.

Znakovito je kako su se, paralelno s ovim Klepetanovim povratkom, pojavile i priče o turističkom brendiranju ljubavi ovih ptica selica. Zamislite samo kako to gordo zvuči: Ljubav Malene i Klepetana kao turistički brend.

Vidite li vi tu neku ironiju? Možda bi prije brendiranja, a ovo je moje skromno mišljenje, trebalo pružiti ruku gospodinu Vokiću i pomoći mu oko skrbi za Malenu i Klepetana?

Simbolična poruka ljubavi Malene i Klepetana sa samo jednog i pomalo isključivog aspekta interpretacije

Elem, bitna je poruka koju nam šalju ove dvije rode. Samo je problem kod simboličnih poruka to što mogu biti podložne različitim interpretacijama.

Evo, uzmimo npr. kako bi muški mozak mogao interpretirati ovu romantiku kojom gotovo isijava priča o Malenoj i Klepetanu. Krenimo od pretpostavke kako bi se muškarci, koji su pročitali ili čuli za ovu vijest, mogli personificirati na neki način s Klepetanom te reagirati na tri načina:

a) PODRŽAVAJU KLEPETANA;

b) SMATRAJU KLEPETANOV POVRATAK PROBLEMATIČNIM;

c) NIJE IH BRIGA.

Mislim kako se o točki c) ne bi trebalo trošiti previše riječi jer je posve jasna, stoga krenimo s pojašnjenima točaka a) i b).

Kod točke a) muškarci podržavaju Klepetana. Podržavati Klepetana se može iz plemenitog ili iz pragmatičnog razloga. Kod plemenitog razloga stvar je potpuno jasna, muškarci se (iako to ne bisvi priznali) dive Klepetanu, njegovoj upornosti i ljubavi prema Malenoj dok kod muškaraca, koji podržavaju Klepetana isključivo iz pragmatičnih razloga, postoji mogućnost kako će veći naglasak staviti na Klepetanovo višemjesečno izbivanje iz obiteljskog gnijezda i slijedom toga to prevesti tako što će iskorištavati tu činjenicu kao argument kako se mogu zapiti do kasnih sati u lokalnoj birtiji i pijani dolaziti doma pjevajući svojoj “Malenoj”: “Draga, evo tvoga Klepetana!”

Točka b) je nešto konkretnija od točke a). Kod točke b) riječ je o muškarcima koji smatraju Klepetanov postupak krajnje problematičnim.

Pojašnjenje ove točke bi se moglo najbolje ilustrirati nekom vrstom proklamacije tipične za ovaj tabor muškog roda: Klepetane, kužimo te mi i sve, ali zar baš uvijek, kad se vraćaš Malenoj, moraš uzbuniti sve medije!?

Ovako svi mi ostali muškarci, u usporedbi s tobom, ispadamo pa ono… nedorasle i neromantične sirovine.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments