SKORO PA LIJEPO

piše: Sonja Breljak
Berlin/ Tjedan iza bio je za nas vani kao za na ranu privit, što bi rekli u narodu. Skoro. Pa kako misliš skoro, velite, pa daj pričaj.

Pa eto, ni manje ni više, nego nas posjetila novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske. Pa sad dobro, reći ćete, bilježimo i da smo susreli svojevremeno kao predsjednika i Stjepana Mesića u dvorcu Charlottenburg pa onda i Ivu Josipovića u hotelu Adlon. Dobro, istina, ali ovo nekako malo drukčije bilo. Ono, tek na friško, pa onda promjena je stranke iz koje dolazi predsjednik ( u ovom slučaju predsjednica) a neka promjena, valja to. Pa onda, po prvi puta je to u hrvatskoj povjesti, jedna žena. I još lijepa žena. Eto, za taj dan je čak i berlinsko sunce, nakon više tmurnih dana, provirilo iza oblaka.

Dakle, obavijest o jednodnevnom radnom posjetu hrvatske preedsjednice Berlinu, primih tjedan dva prije od veleposlanstva Republike Hrvatske. Ono, redovito …upit, formular, registracija pa akreditacija, program i tako to, već kako to uobičajeno i ide kod nas novinara. Zvanični program posjeta i susreta s njemačkim domaćinima na čiji poziv je hrvatska predsjednica u Berlinu, govori o susretu s njemačkim predsjednikom u dvorcu Bellvue, pa posjet kancleramtu i na kraju dana i predavanje u Europskoj akademiji.

Na prvi događaj, onaj u prelijepom dvorcu Bellvue gdje stoluje njemački predsjednik Joackim Gauck, moradoh stići već u 10 i 45, skoro sat prije događaja. Novinari, što hrvatski što njemački, skupili se ispred ulaza s lijeve strane, pa čekamo prolaz. Prije nas ulazi svečani počasni stroj njemačke vojske. Pregled naših stvari, kontrola kao na aerodromu pa ulazimo u dvorište dvorca kao “Begleitpresse”. S nama je i zaposlenik Veleposlanstva zadužen za medije, Ivan Bojanić.

Njegovi njemačke kolege pojašnjavaju nam, prije nego stignu ugledni gosti, kako mi novinari, fotografi, imamo pet pozicija za fotografiranje …kod dolaska, upisa u knjigu gostiju, sviranja nacionalnih himni, hoda kraj svečanog stroja te kod davanja izjava. Točno pet pozicija, ni manje ni više. Protokol susreta je takav, čvrst. Uto njemački predsjednik silazi niz stube dvorca, stiže automobil, izlazi pratnja a potom i hrvatska predsjednica. Rukovanje, fotografiranje …Imadoh sreću pa je do mene kamera ARD-a a ispred je jedan njemački fotograf sjeo na travu pa mi je pogled iznad slobodan. Klik, klik, par minuta i već zamiče dvoje predsjednIka.  Kolinda Grabar Kitarović se dugo upisivala u knjigu gostiju. Ispisala je cijelu stranicu dok je pored, strpljivo čekao predsjednik Gauck.

Sviranje nacionalnih himni bilo je baš dirljivo, svečani stroj zategnut kao pod špagu, sve kod Nijemaca štima. A i hrvatska predsjednica u svojoj ulozi djeluje baš uvjerljivo. Zgodna, lijepa, nasmijana, topla, nježna glasa …i nije rekla ništa neumjesno, sve bilo na svom mjestu.

Uspješnim susretima s Gauckom i Angelom Merkel, pridružio se joj jedna takav …onaj u Veleposlanstvu, prvi susret predsjednice i iseljenika. Nastalo je tu preko dvije stotine fotografija. Ma svi su se živi fotografirali …gospodin zadužen za sigurnost predsjednice nije odolio pa u jednom trenutku veli: pa gospodine, već ste se tri puta slikali! Al´, mi se nismo dali smesti.

S puno strpljenja je i tu ulogu odradila hrvatska predsjednica, Toplim je govorom, rukovanjem, i osmjehom osvojila srca iseljenika. Ostali prilično dugo zajedno, sve dok nije trebalo na predavanje u Europsku akademiju …

Velim sve bilo lijepo taj dan … skoro!

I stvarno, sve mi je bilo lijepo. Ali već pri kraju susreta u Veleposlanstvu čujem kako je kćerka jednog poznanika išla na doček hrvatske predsjednice ispred Kanzleramta pa ih je od tamo policija udaljila, navodno,  po nalogu hrvatskog veleposlanstva. A uvečer i  dan iza, vrišteći naslovi na par portala: “Skandal na dočeku Kolinde Grabar Kitarović” i “Po nalogu hrvatskog Veleposlanstva udaljili hrvatske iseljenike koji su došli podržati Predsjednicu” a u tekstu, između ostalog: – Okupilo se raznih dobnih skupina. Brojne zastave Hrvatske i Njemačke vijorile su se iz skupine, a među njima posebno se isticao i transparent berlinskih studenata:  Uz Kolindu za bolju Hrvatsku”. No, kako nam javljaju nekom nije godila njihova prisutnost. Udaljili su ih, i to po nalogu, tvrde, hrvatskog veleposlanstva. “Ogorčeni smo, ovo je skandal”, kazuje nam jedan od onih koji je došao biti potpora predsjednici RH. “Saznali smo da je naše veleposlanstvo inzistiralo da nas se makne iz blizine… Ne možemo vjerovat ....

I tako redom, a ispod tekstova komentari, da ti pamet stane.

Što se tiče ovog okupljanja, bijah skeptična već u nedjelju kad nam  nakon mise, gospođa koja svake nedjelje u crkvenom dvorištu prodaje politički tjednik “7DNEVNO(? !), na brzinu tutnu u ruke malenu ceduljicu. Poziv je to na okupljane ispred kancleramta kako bi se novoj predsjednici izrazila potpora.

Zbog čega bijah skeptična, pitate se? Pa zbog toga jer ispod par rečenica ovog pisma, nema ni imena a ni potpisa organizatora okupljanja, bolje reći, neme imena onog tko poziva na okupljanje ispred kancleramta i tko bi trebao to okupljanje kao i bilo koje druge vrste na javnim površinama, prijaviti i dobiti odobrenje njemačke policije.

Čitam dalje,  kako je Veleposlanstvo dalo nalog njemačkoj policiji da ureduje i ukloni iseljenike. Ozbiljna optužba. Pa šta mi drugo pada na um, šta drugo i preostaje želim li provjeriti napisano, već pozvati i drugu stranu.

A s te druge (telefonske) strane, je hrvatski veleposlanik u Njemačkoj, Ranko Vilović koji na moj upit o hrvatskim iseljenicima ispred kancleramta i “skandalu” o kojemu neki izvjestiše, odgovara kako hrvatsko veleposlanstvo u ovako uređenoj državi kao što je Njemačka nema baš ništa s tim kako njemačka policija ureduje na javnom prostoru. Sve i da se nešto događa ispred zgrade Veleposlanstva, u nadležnosti je njemačke policije. A posebno u takvim situacijama kao što je državni posjet, sve je podređeno protokolu i mjerama sigurnosti njemačke policije. O bilo čemu u tom pitanju nitko nije informirao Veleposlanstvo niti je ono što naložilo ili zabranilo ili koga udaljilo a niti je to smjelo niti moglo.

-Kad je automobil izišao iz dvorišta kancleramta ugledali smo skupinu ljudi s hrvatskim zastavama i baš nam je bilo drago. Mahala je gospođa Kolinda, mahao sam i ja, veli između ostalog veleposlanik Vilović prepričavajući kako mu je uvečer nakon predavanja u Europskoj akademiji, pristupila jedna žena te nervozno i povišenim tonom, prigovorila da zašto je veleposlanstvo dalo nalog da se Hrvati uklone ispred kancleramta. I njoj sam pokušao objasniti ovo što rekoh i vama. Ona veli kako su joj dvojica njemačkih policajaca rekli da je to tražilo Veleposlanstvo i da ima imena policajaca.- Dobro velim, dajte nam imena policajaca pa ćemo to provjeriti. Odgovor je bio:  Imena su ostala u mobitelu. I još prigovori da zašto nismo mi organizirali da se dođe sa zastavama na doček a ja odgovorih da se Veleposlanstvo ne bavi time, to se  radi u diktaturama a ne u demokracijama, parafrazirana je izjava veleposlanika Vilovića.

Za pretpostaviti je  kako okupljanje grupe Hrvata ispred kancleramta nitko nije prijavio policiji, što je u svakom slučaju potrebno. I za prepostaviti je  kako je njemačka policija tražila da se grupa pomjeri na određenu udaljenost od zgrade gdje stoluje premijerka i gdje su se vodili razgovori Merkel -Grabar_Kitarović jer tim putem prolazi automobil s hrvatskim gostima.

Sumnjičenja o odgovornosti Veleposlanstva nije bio problem provjeriti. Kad se to želi.

A može se i stvoriti skandal radi skandala kako bi se prikrila i koja pogreška (anonimnog) organizatora. Kad se to želi.

Inače, evo mogu i ja reći kako je veliki skandal da predsjednica nije ručala sa mnom. 🙂

Ajmo biti realni. Ako to budemo, moglo bi nam pri ovakvim događajima, još biti i lijepo.

I bez onog “skoro”.

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments