LIJEPO DA SI TU

Mladi Hrvatske katoličke misije Berlin na susretu mladih Berlinske biskupije 2015.

tekst i foto: Sonja Breljak
236Berlin
/ Gornjim naslovom “Lijepo da si tu” uz moto “Blaženi koji čisto srce imaju, oni će Boga gledati” su organizatori dočekali mlade na jednodnevnoj manifestaciji, susretu, molitvi i druženju naslova Svjetski dan mladih 2015. Berlinske nadbiskupije.

Ova manifestacija je održana u crkvi St. Matthias kao svojevrsna priprema i prethodnica Svjetskom danu mladih u Krakowu 2016. godine te Biskupijskom danu mladih “SaintVenture” u lipnju 2015 u Zinowitzu.

Mladi su ispunili prostor crkve St Matthias. Dan je započeo pjesmom a tako je i završio. Za pjesmu su u ovom danu bili zaduženi članovi Zbora mladih Hrvatske katoličke misije Berlin.

U stvari, za skoro sve su u ovom danu bili zaduženi Hrvati. Naime, pored Zbora mladih koji je glazbeno izvrsnim izvedbama upotpunio i uljepšao ovaj susret, misno slavlje je predvodio papinski nuncij Nikola Eterović a među brojnim svećenicima, koncelebrirao je i župnik HKM Berlin, fra Frano Čugura dok je u sadržaju Dana sudjelovao i gost iz Hrvatske don Damir Stojić uz glazbenu pratnju Petra i Ane Buljan, članova molitvene skupine “Božja pobjeda” iz Zagreba.

Stvarno lijep dan s kojeg će svi ponijeti vrlo lijepa sjećanja. Susret u crkvi St Matthias je otvorio i vodio pater Ulrich Kotzur, u Berlinskoj biskupiji zadužen za mlade. Govorio je na vrlo živ i životan način o svom susretu s Bogom koji mu se dogodio kao 14-godišnjaku jednog Božića kada je umjesto na božićnu parti, na koju je žarko želio ići, pratio mamu pri obilasku jednog starijeg, bolesnog  bračnog para.

Sve je oduševio Zbor mladih Hrvatske katoličke misije Berlin kojeg je predvodila Suzana Smolković a glazbeno pratio internacionalni sastav: Ana Begić -klarinet, Magdalena Jozefczyk-flauta, Edgar Witkowski –klaviajture,  Sergej Abramow-gitara i Ondrej Jaura-čelo.

Nakon misnog slavlja program je nastavljen u dvorištu obližnje katoličke škole St Franziskus, gdje je sve pozdravio papinski nuncij Nikola Eterović. Nakon glazbeno scenskog programa na pozornici te kave i kolača za sve sudionike, nastavljen je susret u crkvi st Matthias gdje je mladima, praćen glazbom bračnog para Buljan, o susretu s Bogom, govorio don Damir Stojić koji je o tome predavao i dan prije hrvatskim vjernicima u HKM Berlin.

Progam susreta mladih Berlinske biskupije nastavljen je blagoslovom palminih grana, procesijom ulicama Berlina do St Johannes bazilike gdje je nastavljen glazbeni program i susret s mladima iz Poljske katoličke misije.

-Neka na ovaj dan atmosfera i Isus na tebe djeluju. Ponesi njegovu ljubav sa sobom kući i daj ju dalje, poruka je ljubavi koju su svi sudionici ovog Susreta primili i ponijelu dalje kroz riječi i glazbu svećenika i mladih vjernika berlinske Biskupije i njihovih gostiju.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments