PREDSTAVLJANJE IZ SNOVA

Hrvatska je do 26.01. zemlja partner 85. po redu Zelenoga tjedna.

tekst i foto: Sonja Breljak…. foto album

plenBerlin/ Nakon večernjeg svečanog otvaranja pred više od tri tisuće gostiju, najveći svetski sajam prehrane, popularni Zeleni tjedan, otvorio je u petak svoja vrata i široj publici.

Dogodilo se to oko deset sati izjutra, nakon što je, već uobičajeno, njemačka ministrica poljoprivrede, Julia Klöckner, zajedno s berlinskim gradonačelnikom i direktorom Sajma, posjetila sajamske dvorane gdje ove godine svoje proizvode izlaže preko 1700  poljoprivrednika i proizvođača hrane iz više od 7o država.

Ipak, u čast ovogodišnje zemlje partnera, ovogodišnji obilazak ministrice Klöckner započeo je u dvorani 10.2 gdje izlaže Hrvatska. (Zbilo se to tako rano i brzo da organizator Sajma nije dostigao pravovremeno postaviti tepih baš u dvorani 10.2.) Njemačku ministricu i predstavnike Grada i Sajma pozdravio je hrvatski premijer Andrej Plenković i ministrica poljoprivrede, Marija Vučković.

plen 1Premijer Plenković je kao simboličan dar partnerstvu i suradnji dviju država, na dar Berlinu predao osamdeset godina staro drvo masline. Nakon što su kušali hrvatske delicije, ministrica Klöckner je nastavila s obilascima drugih izlagača, odnosno, štandova drugih država a premijer Plenković je u pratnji ministrice Marija Vučković i predsjednika HGK Luke Burilovića, obišao sve do jednoga od pedesetak hrvatskih izlagača, velikih i malih poljoprivredno-prehrambenih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Pored već tradicionalnih sudionika Zelenoga tjedna, poput Badela (predstavljenog trudom obitelji Konta koji u Berlinu vode Dalmatino, trgovinu hrvatskim proizvodima) te Kraša, Atlantic grupe, Gavrilovića, Podravke i Kutjeva, izlažu i brojni mali proizvođači, obiteljski obrti, poput Đanića koji je na Zalenom tjednu po četrnaesti puta, OPG Zvonimira Kalića  ili novih poput OPG Vučković ili Snašina  kujna.

Na kraju posjeta Zelenom tjednu i Berlinu, premijer Plenković je okupljenim novinarima dao sljedeću izjavu:

plen 2Ovaj boravak u Njemačkoj potvrda je još jednom kvalitenih odnosa između Hrvatske i Njemačke. Imali smo kancelarka Merkel i ja vrlo sadržajan susret, sastanak koji je obilježen brojnim temama koje su na bilateralnom dnevnom redu, od političkog intenzivnog dijaloga, otvorenog, prijateljstkog posvećenom jugoistoku Europe, globalnim temama, EU temama, budući da i Hrvatska i Njemačka predsjedaju Vijećem EU. Ali isto tako, boravak ovdje iskoristili, kao što ste vidjeli, za nazočnost na Zelenom tjednu, najvećem svjetskom sajmu  poljoprivrednih proizvoda koji je jučer otvoren i gdje je bila i njemačka savezna ministrica poljoprivrede. Moram spomenuti uz naravno našu ministricu Vučković kojoj se zahvaljujem na  oranizaciji i HGK i svi ostalim akterima. Pedeset hrvatskih izlagača, od 1993. smo tu na sajmu, dobili smo status zemlje partnera. Primjer Finske  koja je prošle godine bila zemlja partner i gdje je to rezultiralo s 50 posto većim izvozom finskih proizvoda na njemačko tržište. Stoga  očekujemo poticaj i za naše poljoprivrednike da slijede taj put. Sve reakcije na naš nastup jučer na nastupe ministrice, dogovori koji će se ovdje događati su jako pozitivni i vidi se da Nijemci prepoznaju kvalitetu hrvatskih proizvoda, autohtonist, tradiciju, način pripreme. Možda nemamo tolike količine, takvu kvantitetu da možemo igrati utakmice na razini najvećih država ali naša kvaliteta je tu i sigurni smo da  možemo izboriti pravo mjesto na izvoznim tržištima i na taj način pojačati hrvatsko gospodarstvo, rekao je između ostalog premijer Plenković, zadovoljan viđenim nakon obilaska štandova hrvatskih proizvođača na 85. Zelenom tjednu u Berlinu.

plen 4Nakon što smo sve hrvatske štandove posjetili za obilaska premijera Plenkovića a kasnije još jednom s Karmen Meić, predsjednicom Hrvatske zajednice Berlin koja je svojim posjetom, prijateljskom gestom dobrodošlice u Berlin, željela posebno dati potporu malim proizvođačima i obiteljskim obrtima, može se reći da je ovogodišnje hrvatsko sudjelovanje na Zelenom tjednu, ono iz snova, upravo onakvo kako smo željeli sve ove godine a to je da na štandu konačno imamo i miris i okus i boje – pršut, sir, ribu, med, jabuke, vino, likere, rakiju, lijep ugođaj, glazbu, prostor, mjesto za odmoriti se i objedovati i ugodno se osjećati kao da smo u Hrvatskoj na odmoru. Ponovilo se i dogodine!

Prvoga dana Zelenoga tjedna, na hrvatskome štandu, točnije na bini dvorane 10.2 gdje se predstavlja Hrvatska, pjevala je klapa “Berlin”, a potom i Tomislav Gelo i njegov band u kojemu su: Marica Jelavić-Mitrović, Tomislav Podnar i Dražen Podoljak koje možemo ponovo čuti u vrijeme oba vikenda trajanja Sajma.

Veselo, ugodno i zanimljivo, gastronomski raznoliko je i bit će po svim prostorima Zelenoga tjedna sve do 26. siječnja kad Sajam zatvara svoja vrata. Do tada, posjetite i vi hrvatske izlagače u dvorani 10.2 na Messe Berlin.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments