ZALUTALE U BAJKU

piše: Marija Kukić
Kutjevo-Slavonski Brod/ Godinama se u travnju u Slavonskom Brodu održavaju Dječje svečanosti pod nazivom “U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić” povodom obljetnice autoričinog rođenja.

Naš „hrvatski Andersen“ uvijek je nepresušan izvor nadahnuća odraslima i djeci.

Bajkoviti i maštoviti svijet spisateljice uvijek iznova pobuđuje zanimanje za mnoge manifestacije i aktivnosti te za literarni i likovni izričaj osnovnoškolaca.

Moja škola, OŠ Zdenka Turkovića, Kutjevo redovito dobiva pozivnicu  iz Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda za sudjelovanje u likovnom dječjem stvaralaštvu.

Poticaj i nadahnuće ove godine bio je tekst kratke priče „U vilinskih dvori“ iz zbirke pripovijedaka, priča i pjesama za dječake „Valjani i nevaljani“ tiskan u vlastitoj nakladi (Brod na Savi 1902.).

Priča je napisana jezikom tadašnjeg vremena s mnogo arhaičnih riječi. Djecu je priča oduševila što su pokazali suzama i pljeskom. S jednakim oduševljenjem prihvatili su se kista i bojica, tuša i štapića …i rezultat nije izostao.

U likovnom salonu „Vladimir Becić“/ kući obitelji Brlić, 13. travnja 2015. u 12 sati bilo je svečano otvorenje i dodjela nagrada.

U likovnom stvaralaštvu sudjelovale su 53 škole iz 16 županija sa 403 dječja likovna uratka. Svaka škola mogla je sudjelovati s najviše 7 radova. Evidentirana su u Katalogu 352 rada koji ostaju u fundusu Galerije umjetnosti grada Slav. Broda kao trajni i sustavni doprinos promicanja dječjeg likovnog stvaralaštva.

Prosudbeno stručno povjerenstvo dodijelilo je 18 ravnopravnih, jednakovrijednih nagrada. Ima tu nagrađenih učenika svih uzrasta i njihovih mentora iz svih krajeva Lijepe Naše: iz Splita, Zadra, Šibenika, Hvara, Slavonskog Broda, Starigrada-Paklenice, Donjeg Kraljeveca, Koprivnice, Lužana, Nove Gradiške, Oriovca, Garešničkog Brestovca i Kutjeva.

Prelijepo je bilo gledati izložene dječje radove. S koliko kreativnosti, maštovitosti, originalnosti djeca na različite načine, različitim likovnim  tehnikama, rješavajući različite likovne probleme mogu prikazati „Zelene svodove začarane šume!“

Među mnogim radovima tražile smo, moja nagrađena učenica 2. razreda Dijana Vasilj i ja, i njen uradak.

O, kako smo se razveselile kada smo na izložbi ugledale osim Dijaninog rada još 3 slike  mojih učenika! Kako je srce ponosno kucalo!

Nakon svečanog otvorenja te podjele nagrada i priznanja, za sve sudionike organiziran je zajednički domjenak i druženje.

Vrativši se kući, nastavile smo živjeti svoj uobičajeni životni ritam. Dijana puna dojmova, a ja?

Ispunjena sam ponosom i zadovoljstvom jer na najljepši mogući način odlazim (u mirovinu na kraju školske godine, op.u.) i stavljam posljednju točku na „I“.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marija
Marija
8 years ago

Hvala Dubravki, Jeleni. Kristini, Slavoncu na čestitkama u Dijanino i moje ime.

Dubravka
Dubravka
8 years ago

Moje najljepše čestitke g-đi Mariji i učenici joj Dijani. Marija je vrijedna prosvjetna djelatnica koja obožava svoj posao i zato joj još jedna čestitka, jer tko ne uživa raditi sa djecom, taj i ne treba na takav rad krenuti, pa ni u snu.

Jelena
Jelena
8 years ago

Pridružujem se čestitkama 🙂
Jedna od, vjerujem mnoštvo drugih, lijepih uspomena na rad i život s učenicima.

slavonac
slavonac
9 years ago

Hvale vrijedan, rekao bih poduhvat. Jer, radi se
o veoma mladoj populaciji, koju je očito veliki
trud naših mnogobrojnih učitelja (učiteljica),
uspio animirati, mobilizirati ,stimulirati…..Neka je
na čast i diku roda svoga. Bravo! Tako se gradi
osjećaj pripadnosti svome narodu.

Kristina
Kristina
9 years ago

Čestitam od srca učiteljici i Dijani 🙂