MIRISNI CVIJET LJUBAVI

piše: Marija Kukić
foto: Emil Cipar
20140411_164345Otvorih prozor da udahnem malo proljetne svježine i  pomilujem pogledom prve jutarnje zrake sunca. I novu rumenu zoru.

Osjetih  u nosnicama  nezaboravne mirise prekrasnih cvjetova.

Zagrljeni sitni cvjetići spojeni su u cvat sličan grozdu. Mnoštvo zujalica oblijetalo je oko njega tražeći sebi poslasticu.

Doživjevši  mješavinu cvjetnih mirisa, proljetne svježine, dodira sunčevih zraka, zvukova i boja … uskliknuh:

„O, kako je prekrasno!“

Jezikom cvijeća on simbolizira ljubav. Ako je ljubičast, riječ je o prvoj ljubavi, ako je bijel, tada simbolizira mladenačku nevinost.

Zove se –  jorgovan. Ima ga više vrsta i  u nekoliko boja. Cvate bijelim, blijedo-krem- žutim, roza gotovo crvenim, svijetlo ljubičastim, plavim… cvjetovima.  Pripada porodici maslina, a cvjeta …’nekako s proljeća’…

Kako je nastao jorgovan?

Jedna legenda kaže da su jorgovani nastali  kada je Proljeće otjeralo snijeg i podiglo Sunce u visine. Sunce se srelo s Dugom i zajedno su nastavili put  prema nebeskim visinama.

Na tom  putovanju Proljeće je skupilo u naručje nešto zraka Sunčevih i pomiješalo ih s malo Duginih boja. Počelo ih posipati Zemljom i kad je Proljeće stiglo do sjevera, ostale su samo bijela i ljubičasta boja. Bacilo je boje na nisko grmlje i raslinje i ono je procvalo jorgovanom.

Jorgovan se još zove i SYRINGA VULGARIS. Ime je izvedeno iz riječi  syrinx, a to je bilo ime i  grčke nimfe koja je, prema legendi, bježala od boga Pana.  Progonio ju je  jer je bio zaljubljen u nju. Tražeći spas, došla je do obale rijeke i zatražila pomoć od riječnih nimfi. One su je pretvorile u riječnu trsku koja ima šuplju unutrašnjost.

Pan ju je ipak pronašao i prepoznao, odrezao trsku i od nje načinio svoju prvu frulicu poznatu pod nazivom syrinx. Zato neke vrste jorgovana  imaju u svojoj sredini široku srčiku koja se može izdubiti i od nje načiniti frulica. Ili lula.

Jorgovan je usko vezan i za kršćanski blagdan Uskrs u Grčkoj, Cipru i  Libanonu pa mu otuda i ime  paschalia.

Cvijet je to države Idaho. U New Hampshiru ima snažan značaj. Simbol je čvrstog karaktera muškarca i žene  te granitne države.

Postoji i grad jorgovana. Nalazi se u gradu Spocane, u državi Washington. U njemu se svake godine održava Festival jorgovana uz prigodnu paradu jorgovana.

Nekada spominjan u legendama, danas je nezaobilazan ukras naših vrtova. Svojom ljepotom, bogatstvom boja i cvjetova te  svojim mirisom, stihovima pjesnika poručuje:

„Miriši jorgovan, ljubavi …

Isplest ću vijenac cvjetni, od riječi moje pjesme.

Tihi povjetarac odnijet će miris jorgovana,

Tebi, jedina moja ljubavi …“   

  (Dinko)

Pa zato se i kaže da je jorgovan simbol ljubavi. Jer prema legendi, i  nastao je i postao zbog ljubavi.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tony
Tony
9 years ago

Uvijek me oduševljavao miris jorgovana.
Divila sam se uvijek učeničkim radovima-jorgovanima koji su nas svojom ljepotom pozivali u prirodu.
A i učiteljici koja je uvijek imala strpljenja svakoj svojoj generaciji pokazati kako se rade vrhunska likovna djela.
Hvala za sve jorgovane!

slavonac
slavonac
9 years ago

Na ovo opsežno i stručno obrazloženje
dodao bih samo : ” Nek živi ljubav……..”

Stjepan poljaković
9 years ago

Pouzdano znam tko još obožava ovaj cvijet….. pozdrav jednoj krojačici…. (ona zna koja je ta).

Marija
Marija
9 years ago

Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što je moj tekst popraćen Emilovom fotografijom. Zahvaljujem Sonji na darovanoj mi radosti!