NAJTEŽE JE BITI ČOVJEK

piše: Lada Franić

Danas 27. siječnja obilježava se međunarodni spomandan na žrtve holokausta Dan sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti. Sjećanje je to na sve žrtve nacističkih režima tijekom 2. svjetskog rata što ga obilježava cijela Europa.

U Hrvatskoj sjećanje na taj zločin protiv čovječnosti jest živo i bolno. Pokazuje to niz aktivnosti, posebice umjetnici daju veliki doprinos te ne dozvoljavaju da se to zaboravi.

Ovdje bih spomenula pisca Pavla Cindrića koji je još 2008. izdao biografski roman o Lei Deutsch “Lea Deutsch, zagrebačka Anna Frank” (Profil).

više

DA SE NIKAD NE PONOVI

 Iz naše arhive/ obavljeno 27.01.2015.

Za prisjećanje nikada nije kasno

autorica: Marija Kukić
“Arbeit macht frei”. Ovo je svima dobro poznati natpis koji se nalazi u najzloglasnijem koncentracionom logoru Auschwitzu u Poljskoj.

Ovaj „pozdrav“ dočekivao je sve one nevine i nedužne koje je sudbina dovela na to mjesto za vrijeme 2. svjetskog rata.

Davne 1986. godine moja obitelj u ja išli smo u uzvratni posjet prijateljima u Poljsku, u gradove Sosnowiec i Katowice.…

više

BEZ MRŽNJE I OSVETE

עין תּחת עין

Dan sjećanja, 27. 01. 2021.

prilog: Ivica Košak

Oko za oko (hebr. ajin tachat ajin) ili kako zadovoljiti pravdu bez mržnje i osvete

Načelo “iste mjerom” u doslovnom smislu koristili su narodi drevnog svijeta, a u nekim se zemljama još uvijek primjenjuje.…

više

POSLALI ŠLEPER MEDICINSKE OPREME

Berlin/ Nakon što je nedavno iz Berlina put potresom pogođenih dijelova Hrvatske otišlo oko tisuću paketa pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama i deset kontejnera, te prikupljeno oko 400 tisuća eura, evo još jedne akcije koja je našla svoje mjesto i u Dnevniku HRT-a.

Naime, u prilogu HRT-a, iz Specijalne bolnice za kronične bolesti u Petrinji, Gordana Stjepanović, voditeljica plućnog odjela …

više

(NE) MOGU ŠTO HOĆE

piše: Dragica Trumbetaš

Cijela se Hrvatska ljulja, noćas je bio slabiji potres u Zadru. Samo je rejting HDZ stabilan.

Prema anketama usidrili su se s 31 % potpore i čvrsto se drže. Ako je vjerovati anketama.

Može biti da su ispitanici odgovorili tako kako piše, no teško je…

više