KAD SE VOLE BERLIN I SLAVONIJA

tekst i foto: Sonja Breljak
056Berlin/ Slavonskim plesovima i pjesmama u izvedbi folklora Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin, započela je ovogodišnja Slavonska zabava ovog udruženja berlinskih Hrvata.

-Ima li šta ljepše nego započeti zabavu pjesmom, plesom, mladošću i ljepotom, rekoh u uvodu večeri koje sam priredila program, nakon što utihnuše zvuci drage Slavonije, te mikrofon predadoh dvjema Slavonkama, Nini i Nani, najmlađim članicama Hrvatske zajednice koje su svima, a Zajednica je ovu večer bila fino popunjena, zaželjele dobrodošlicu  te mikrofon potom slijedom prepustile trima gospođama.

Najprije je Mira Kiš, predsjednica Hrvatske zajednice preuzela mikrofon te zahvalila svima koji pomažu u radu Zajednice. Pozdravila je cijenjene goste, veleposlanika RH, Ranka Vilovića i njegovu suprugu Ivanku i na kraju pozvala sve kušati domaću sarmu i slavonske kolače. Mira Kiš je najavila i dva nova događaja, prvi je Majčin dan u prostorijama Zajednice, u subotu 09.05.2015. te sudjelovanje na Festivalu nacija na Prager Platzu 29., 30. i 31. svibnja gdje Zajednica kod štanda i općenito u organizaciji treba pomoć volontera, članova Zajednici i svih spremnih pomoći u radu ovog udruženja.

Potom je mikrofon predan gospođi Ivanki Vilović, supruzi veleposlanika Ranka Vilovića. Naime, uobičajeno, u ovakvim prigodama par ljubeznih riječi izgovori veleposlanik RH, no ovom prigodom za par riječi su voditeljice programa, zamolile njegovu suprugu Ivanku koja je, poradi svog slavonskog porijekla i gastarbajterske obiteljske prošlosti, kompetentan sugovornik i govornik na temu Slavonija i iseljeništvo. Gospođa Vilović je izuzetno toplo zahvalila na danoj mogućnosti za reći par riječi, što joj se, kako reče,  dogodilo po prvi puta od kako prati supruga u diplomatskom djelovanju. Gospođa Vilović se podsjetila rodnog Gradišta, djetinjstva, prirode, ljudi, te podsjetila na vrijeme kad je radila u kulturnom programu Hrvatske televizije te radila emisije upravo o Slavoniji. A uz to iskazala i razumijevanje i emocije za položaj i osjećaje iseljenika koje poznaje stoga jer je i sama bila dio tog miljea. Lijep, prigodan govor.

Moj dom je tamo gdje Slavonija spava, cvjetovi lana uz put miris nude, konji polako kasaju sa stana jutrom najlipše divojke se bude. Tamo gdje se voli svaka crna brazde, i žuljave ruke znojem zemlju kvase, tamo je svatko siromah i gazda a ponos i nada nikad se ne gase …recitirale su Nina i Nana a zatim mikrofon predale urednici ovog glasila i piscu ovih redaka.

Pa rekoh:-Bio je proteklog tjedna Dan knjige pa ću vam, red je, iz knjige i čitati. Sigurno ste svi ovih dana slušali vijesti o velikom broju izbjeglica koje traže novi život, novi svijet. Nekada je upravo Slavonija nekim ljudima u jednom drugom vremenu, slovila kao nada u bolju budućnost, mirisna, topla, plodna zemlja koja obilno traži i prima ali i obilno daje. Upravo o tome je riječ u priči U potrazi za prošlošću. Objavljena je svojevremeno na Hrvatskom glasu Berlin i tiskana u godišnjaku Danica 2013.

Nakon velikog udjela žena u uvodu programa, mikrofon je, s pravom predan i jednom muškarcu. Naime, dobrodošlicu zaželjeh Ivanu Turšiću, tenoru koji je od nove sezone 2015/16, angažiran u Komische Oper Berlin, inače, očevim porjeklom, isto tako vezanim za Slavoniju. Ivan je potom s izvrsnim bendom Stari kamen, zapjevao dvije pjesme: Uzalud vam trud svirači i Ne dirajte mi ravnicu. Po prvi puta su Stari kameni Ivan Turšić, svirali i pjevali zajedno a činilo se kao da su stari znanci iza kojih su brojni zajednički nastupi. Nadamo se kako ćemo Ivana Turšića još puno puta slušati i gledati i kako će njegova berlinska karijera imati stabilnost i na zadovoljstvo sviju nas,  trajati vrlo dugo.

Mirkofon je na kraju predan Starom kamenu koji je ponovno pokazao kako ovaj bend čine izvrsni glazbenici. Uz Stari kamen zapjevao je i Stjepan Đolić, član Hrvatske zajednice i član njena Upravog odbora.

Naravno, plesni podij je za tren bio popunjen, pjesme, kola …bila je to lijepa, nepretenciozno zamišljena, ugodno ispunjena i raspjevana Slavonska večer u Hrvatskoj zajednici.

Lijepo je to kad se tako vole Berlin i Slavonija.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments