ROMAN S PORUKOM

tekst i foto: Ankica Karačić 
IMG_4661Mülheim/ Program gostovanja Marijana Gubine, autora romana “260 dana”, odvijao  se kako je bilo i predviđeno u najavi.

Važno je spomenuti da je kompletan dolazak,  smještaj i organizaciju svih termina ovoga vikenda u NRW organizirala gospođa Orlović koja radi u Hrvatskoj školi u Mülhajmu.

Pored toga djeluje u Hrvatsko-njemačkoj udruzi ABC gdje djeca vježbaju folklor, pjevanje i prave kazališne predstave. Gospođa Orlović je s djecom pripremala  priredbu na temu tolerancije i “260 dana” joj se uklopilo u njen projekt.

Bilo je prisutno u školi preko 200 ljudi. Bili su prisutni i predstavnici grada i regiona kao i voditelji njemačke škole.

Naši ljudi su već odavno čuli za “260 dana”.Oni koji prate Hrvatski glas Berlin pratili su  serijsko predstavljanje romana prije dvije godine a i ja sam  u okviru Matice hrvatske za Ruhrgebit i Croatia Hagen predstavljao ovu knjigu.

Svejedno, Marijanovo predstavljanje romana ih je potreslo i ganulo. Desilo  se više nepredviđenih stvari.

Evo  samo jedan primjer. Predsjednik Matice za Ruhrgebiet čije su slike bile izložene u dvorani  je spontano ustao, uzeo jednu sliku sa panoa, popeo se na binu i rekao: – Dragi Marijane, vjeruj mi ovo je spontano i nije bilo predviđeno, volim svoje slike kao svoju  djecu  i od njih se teško odvajam ali sam odlučio ovu tebi darovati!

IMG_4672Vrlo je bitno je  da je Marijan imao roman preveden na njemački jezik. Tako da priča može da se razvija i u tom smijeru.Već imamo prve reakcije naših prijatelja Nijemaca kojima smo pokazali knjigu.

Potom je kako je bilo i predviđeno, uz  pomoć Zvonka Bosnića i Danijela Bošnjaka, novinara Fenixa, predstavljanje održano u u Katoličkoj misiji Hagen. Bio je prisutan i župnik Misije.

Atmosfera je bila ugodna,  gotovo duže je trajalo postavljanje pitamja i diskusija o romanu i njegovim porukama nego samo predstavljanje. I ko zna koliko bi još trajalo da Marijan nije žurio na predstavljanje romana u Wupertal. U nedjelju je pak u Essenu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments