SVE ČINE LJUDI

Samobor – drugi dio

piše: Marijana Šundov
1. TrgSamobor/
12.svibnja 2015./ Nalazim se na središnjem  gradskom trgu. Sve je puno boja i mirisa, a ja sjedim uz kavicu i, za Samobor neizbježnu, kremšnitu. Na prozorima okolnih zgrada je već rascvjetalo cvijeće uglavnom raznobojne lončanice koje svojim razigranim cvjetovima u nježnim proljetnim bojama ukrašavaju fasade kuća.

Trg kralja Tomislava izgledom podsjeća na trgove gradova Austrije ili Njemačke – to je onaj prepoznatljivi izgled gradova i mjesta koji su kreirali arhitekti sa prijelaza 19. stoljeća na 20 stoljeće.

Često trgovi, odnosno zgrade ponekad, nose pečat obadva stila ili je pak jedna kuća izgrađena u jednom, a druga u drugom stilu što je već kojem arhitektu bilo draže.

Mješavina stilova ili ne, sve što vidim oko sebe skladno je i oku ugodno – kuće su svijetlih fasada sa diskretnim ukrasima i crvenim krovovima. Trg je popločan, a u sredini dominira javna česma.

2 (8)Skladni mostići vode preko brze Gradne do zelenila parka. Lijepo je stati na mostić i promatrati brzinu rijeke. Kada god imam vremena stanem na most, još bolje ako je most samo za pješake, i gledam vodu.

Liči li doista naš život na rijeku?

Rijeka nikad nije ista, a tako ni mi. Idu dani i ne vraćaju se. Svaki sat smo novi, drugačiji. Mijenjamo se. Sretni su oni ljudi koji znaju kako vrijeme teče i ne vraća se, i svjesno žive svoje živote. Znaju od kuda su i kamo se vraćaju.

Zastajem na mostiću, voda žubori.

Odmah na početku parka nalazi se kip gospodina u odjelu, sa šeširom, ručnom torbom i kišobranom. Stoji on u pola koraka ispred Samoborskog muzeja nekadašnje kurije Ferde Livadića i nijemo poziva prolaznike da zastanu.

4 SudnikIvica Sudnik, čiji je to kip, s pravom stoji ispred Samoborskog muzeja jer je svojim publicističkim i kolekcionarskim radom u prvoj polovici 20. stoljeća itekako doprinio njegovom osnivanju. Zaljubljenik u svoj kraj Sudnik često fotografira, u potrazi za lijepim i interesantnim motivima često nailazi na predmete značajne za povijest, prikuplja ih i osniva zbirku. Bio je to početak Samoborskog muzeja. Zastajem ispred njegovog kipa i mislim o čovjeku kojeg predstavlja.

Doista sve čine ljudi. Slika svake institucije ovisi o ljudima koji tamo rade. Od ideje vizionara nastaju djela. Potrebno je samo mariti.

Neka ti bude stalo…tako ćeš ostaviti trag…u prostoru…u vremenu…u srcima ljudi.

Upravo ovdje u ovoj zgradi gradskog muzeja, a nekadašnjem domu Ferde Livadića, okupljali su se Ilirci. Prilikom posjeta Ferdi Livadiću u zimu 1833.godine Ljudevit Gaj je na komadu papira napisao stihove pjesme „ Još Hrvatska ni propala“. Predaja kaže kako ju je istu noć  Ferdo Livadić stihove uglazbio.

5 Detalj parkaPark je prepun boja, cvijeća i mirisa. Jasno mi je zašto je Samobor bio i ostao omiljeno izletište.

Vjerovali ili ne daleke 1840. godine postojala je redovita linija konjskog omnibusa koja je povezivala glavni grad i Samobor. Samoborski magistrat sredinom 19.stoljeća izdao je tiskanice za prijavljivanje gostiju, a utvrđen je i jedinstveni cjenik ugostiteljskih i hotelskih usluga na području grada. “Agramer Zeitung” poziva na balove i karnevalske zabave u Samoboru. Desetak godina poslije točnije 1886. osnovano je „Društvo za poljepšavanje Samobora“.

Znali su to naši stari. Sve se može poljepšati i učiniti boljim, samo ne treba čekati da to netko drugi uradi umjesto nas.

Treba se upitati što je to što mi možemo učiniti iz dana u dan, iz sata u sat, za svoj kraj, za svog grad, za čovjeka pored nas.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments