POTPORA OSTANKU I OPSTANKU

U Sarajevu potpisani Ugovori o dodjeli stipendija  Po prvi puta stipendije za studente koji studiraju u Bosni i Hercegovini-

 Priopćenje Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske

U četvrtak, 14.svibnja 2015., u velikoj dvorani Filozofskog fakulteta u Mostaru  potpisani su Ugovori o dodjeli stipendija za studente – pripadnike hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske koji studiraju u Bosni i Hercegovini, odnosno na Sveučilištu u Mostaru.

Tom prigodom, Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske istaknula je kako je ovo prvi put da se dodjeljuju stipendije studentima hrvatskog podrijetla izvan Republike Hrvatske koji studiraju u Bosni i Hercegovini.

Činjenica je da Hrvatska dugi niz godina putem projekata unapređuje, gradi i sufinancira sveučilišne kapacitete, obrazovne ustanove, škole. Stipendiranje studenata koji studiraju u Bosni I Hercegovini samo je nastavak te politike jačanja položaja hrvatskog naroda u BiH. To je još jedan vid potpore ostanku i opstanku Hrvata u Bosni i Hercegovini – naglasila je predstojnica Krstičević, podsjetivši da su sva ulaganja Republike Hrvatske putem projekta i programa od interesa za bosansko hercegovačke Hrvate, istodobno  i ulaganja u cijelu Bosnu i Hercegovinu, doprinosi cjelokupnom boljitku zemlje, gdje su Hrvati neodvojivi i konstitutivni dio.

“Vjerujemo da će ovi mladi ljudi nakon što završe studij ostati u svojoj domovini i pridonijeti unaprjeđenju svih segmenata društva u Bosni i Hercegovini”, zaključila je predstojnica Krstičević.

Na potpisivanju Ugovora o stipendiranju u Mostaru naglašeno je kako Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske od svog osnutka kontinuirano unapređuje sustav stipendiranja – od uspostavljanja mjerljivih kriterija do stalnog povećanja iznosa mjesečnih stipendija. Također se vodi briga da se programom stipendiranja pokrije cijeli teritorij Bosne i Hercegovine te sva sveučilišta koja djeluju u Bosni i Hercegovini .

Potpisivanju Ugovora o stipendiranju u Mostaru  nazočili su i prof.dr.sc.Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru te Velimir Pleša, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru.

Podsjećamo da je 13.svibnja 2015., u Sarajevu upriličeno potpisivanje Ugovora o stipendiranju sa studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske koji studiraju na Sveučilištu u Sarajevu.

Temeljem natječaja za dodjelu stipendija pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dodijelio 450 stipendija za akademsku 2014./15. godinu za upis ili nastavak redovnog studija, od čega 250 stipendija za studij u Hrvatskoj i 200 stipendija za studij u BiH.

Stipendije iznose 700 kuna mjesečno za razdoblje od deset mjeseci.

Od sutra je planirano potpisivanje Ugovora o dodjeli stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske koji studiraju u Republici Hrvatskoj:

  • U Splitu, 15.svibnja 2015. od 13,00-15.00 , Sveučilište u Splitu, Livanjska ulica 5
  • U Zagrebu, 18.svibnja 2015. Od 10.00-13.00 sati, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Trg hrvatskih velikana 6
  • U Osijeku, 19. svibnja 2015., od 13.00-14.00 sati, Elektrotehnički fakultet – Vijećnica, 1. kat, Ulica kneza Trpimira 2
0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments