ZOVE SE IRIS

tekst i foto: Marija Kukić
Poznata je još iz vremena drevnog Egipta. Vladarima je bila  kraljevski i božanski simbol. Držali su je kao žezlo u ruci pokazujući tako svoju moć i uzvišenost.

Zove se iris.

Prema grčkoj mitologiji ime je dobila po grčkoj božici Iridi / Iris koja je prenosila munjama poruku bogova na zemlju, šarajući  visine dugom. Na mjestu gdje je duga dotaknula tlo, izniknuo je po jedan cvijet, svaki puta druge boje.

U hrvatskom jeziku iris se zove i perunika.  Naziv je nastao od imena staroslavenskog boga groma Peruna i njegove žene božice Perunike. I ovdje je izniknuo cvijet svaki puta kada bi munja zagrljena dugom pogodila zemlju.

… I gdje god je žuta munja
Na proljetnu zemlju pala,
Tu je žuta kao dunja
Perunika procvjetala.

To je priča. Ali, zna se,
Od proljeća pa do ljeta,
Osim u toj žutoj boji,
Perunika plavo cvjeta …

(A. Kujundžić – Perunika)

Samoniklih vrsta u našoj zemlji ima dvanaest i tri podvrste. Neke od njih su endemi naše flore: patuljasta  jadranska perunika, hrvatska perunika, ilirska perunika, jadranska perunika… Neke su upisane u Crvenu knjigu ugroženih biljaka u Hrvatskoj.

Cvijet joj se sastoji od tri dijela koji predstavljaju vjeru, mudrost i hrabrost. Istkana je širokom paletom boja. Česta boja perunike je plava, a upravo plava boja vrlo je rijetka među cvijećem. Zato kažu da je ona otmjena, profinjena, ekstravagantna, posebna…

Mnogi je nazivaju i „orhidejom sjevera“ jer najrasprostranjenija je na sjevernoj polutci Zemlje.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti  na  izložbi  cvijeća Japan Flora 2 000. cvijet iris / peruniku proglasila je nacionalnim cvijetom Hrvatske, a pod sloganom: „Cvijet u svakom kutku svijeta, cvijet shvaćen kao simbol  mira među narodima.“

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
slavonac
slavonac
8 years ago

Kada pogledamo bilo koji cvijet, možemo
se samo diviti. U svakom od njih krije se toliko
ljepote, toliko senzualnosti. Kako odoljeti toj
ljepoti, nemoguće………..

Tony
Tony
8 years ago

Prekrasne fotke, a tekst me ponovno ostavlja “bez teksta”.
Bravo!