QUO VADIS DOMOVINO

piše: Sandra Marelja Muić
Zadar
/ Kada se opet u životu, zajedno s 300.000 drugih u Hrvatskoj, nađete na onoj strani ulice gdje pada sjena, odnosno nezaposleni ste, shvatite po tko zna koji put koliko vas ovi sa osunčane strane ceste niti ne vide od silnog hlada. I da je svaki korak koji činite da taj svoj status riješite, isključivo samo vaš ako želite izići opet s tog sjenovitog puta.

S djetetom ne smijete ući u zgradu suda, što znači da u pratnji vašeg mladunčeta ne možete doći do sudske pisarnice kako bi predali već popunjen zahtjev za potvrdom o nekažnjavanju. Da i ostavite dijete u susjednom kafiću kod konobara  i predate zahtjev koji ste uredno downloadali kući, isprintali i popunili, tesko ćete doći sutra do njega jer pisarnica radi od osam i pol do jedanaest i pol i vi ste kao mama opet pred istim problemom. Pravosudni policajac će vam samo slegnuti ramenima na pitanje kako ćete onda doći do svoje potvrde i smrtno ozbiljno se prebaciti na drugog nesretnika koji čeka da prođe kroz senzorni okvir u neku od odaja suda.

Možete prodavati drogu, ne davati radnicima plaću i ne plaćati koristene usluge u Hrvatskoj, nitko vas neće zarezivati ni jedan posto radi toga, i pri tom ćete bez problema doći do svoje potvrde o nekažnjavanju, kako biste nastavili s tim što radite ili u još boljem slučaju, pokrenuli neku novu djelatnost i upropastili još koju dušu.

U državi u kojoj ljudi koji čine dio izvršne vlasti, doručkuju kod Uskoka a večeraju kod pnuskoka, cerekaju se s ekrana i daju društveno utjecajne izjave koje se samo prelijevaju iz jednog medija u drugi, te i dalje ostaju na svojim položajima kao poruka mladima da je u redu to što čine i kako čine.

Potrebna vam je potvrda o nekažnjavanju za gotovo dvije trećine natječaja bilo kakve vrste jer smo europska država, poredana i regulirana poput tegli zimnice u smočnici. Prokiseljene zimnice.

Kao nezaposlena mama trudite se ipak otići i po potvrdu o stažu na mirovinsko osiguranje koja ne smije biti starija od datuma natječaja, što znači da vam za svaki natječaj treba nova potvrda o stažu.

Ako ste se relativno friško opet našli kod svog starog kolege, Zavoda za zapošljavanje, i uspjeli iskamčiti naknadu za određeno razdoblje, uredno i pravovremeno ćete vi to sve i dobiti na račun, u lipu izračunato i precizno. Jedino što nećete imati pojma koliko ćete to dugo dobivati  i koji iznos jer vas rješenje čeka na Zavodu, ne šalje se poštom,  nego vi trebate doći po to u sobu broj 1. Kao nezaposlena osoba ionako imate svo vrijeme svijete da se sa ili bez mladunčadi šetate po kancelarijama i insititucijama.

Naravno, ne možete se prijaviti sa nepotpunom dokumentacijom na natječaj, jer samim time nećete ispuniti uvjete, ako vam fali neki papirić. Zašto uvjete ne ispunite i kada imate sve papire i sjedite pred nekim tko je svoju institucijsku fotelju već dobrano pregrijao, to je prepušteno vama na daljnje razmišljanje. Kad ste kod privatnika na razgovoru, stvari su  konkretnije i odkad ste shvatili da nijedna krema protiv bora ne djeluje, vas ništa i onako ne može iznenaditi, a teško da će taj sugovornik i lanuti kakvu glupost kad vam pogleda datum rođenja u životopisu jer mu je izvjestan feedback s vaše strane.

Kod ovih šta sjede u uredima na trošak države, međutim, znate da sjedite u kupeu pušiona čim vas počnu pitati o geografskim kotama s kojih potječe vaše prezime .Kad vam onda pošalju obavijest o rezultatima natječaja i progooglate među rajom prezime onoga tko je zadovoljio uvjete, rodbinski, fizički, psihički, stručno, emocionalno, stranački ili uvjetovano od neke treće strane, onda vam stvari budu, ipak, puno jasnije i poprime konkretan oblik.

I sve to da biste poslali molbu za radno mjesto koje je već raspisano za nekog i nečijeg, jer su sva što vi nikada niste bili i nedajboze da budete, jer osim kvalifikacija i poštenja, ne želite nuditi ni prodavati (se) (za ) nista drugo.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
sandra
sandra
8 years ago

hvala, …Morski čovik
…nekako smo u duboki mrak zašli svugdje, pa mi je drago ako makar riječima možemo donijeti svijetla malo preko našeg HGB-a

Morski čovik
Morski čovik
8 years ago

Draga Sandra! Nadam se da se ne ljutiš na moj pristup tebijer mnogi bi rekli da je preslobodan. No kako volim povremeno pročitati tvoja pismena moram se u mnogome složiti s tobom. Birokracija je pustila korjenje koje se ne može lako iščupati a do danas se nije otkrio nikakav pesticid protiv nje, “Samodostatne sebi državne birokracije” Jad koji ostavljamo mlađim naraštajima je bezgraničan no jako me smeta što među tim naraštajima nema nikakve force za borbu nema lidera nema političke volje za promjenama več sljepo pračenje dvije suprotne struje koje ih nigdje ne vode osim u propast. kako u našem… Read more »