DROGE ZA SILOVANJE

tekst: Anita Belak-Krile

U zadnje vrijeme na društvenim mrežama mogu se naći svjedočanstva mladih djevojaka koje su bile žrtve nasilnika u ugostiteljskim objektima. Tamo im je netko u piće podmetnuo drogu, nakon čega su osjećale vrtoglavicu, smušenost, mučninu, višesatnu opću slabost, otežano kretanje…

O kakvim se tvarima radi i kako one djeluju novinarka je upitala dr. sc. Ivana Ćelića, specijalista psihijatrije i adiktologa (stručnjaka za odvikavanje) te pročelnika Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu.

On potvrđuje da tzv. droge za silovanje djeluju tako da žrtve fizički onemoćaju ili postanu sužene svijesti. Zato ih zlonamjerni ljudi (tj. potencijalni silovatelji) i podmeću djevojkama u piće, jer time onemogućavaju žrtvi da napusti sumnjivo društva i da se zaštiti. Takve droge uglavnom nemaju boje, mirisa ili okusa. Zbog toga žrtva često i ne zna da je popila išta štetnoga. Osoba koje je bila tako drogirana kasnije se najčešće ne može prisjetiti gdje je bila i što joj se dogodilo – govori psihijatar.

Tri najčešće droge za silovanje su:

Rohypnol), GHB ili GBLi ketamin.

1. Rohypnol

Rohypnol (flunitrazepam) je poznat i kao Rufi. To je lijek koji se izdaje na liječnički recept i spada u skupinu benzodiazepina, tj. lijekova za smirenje kod padavice ili shizofrenije. Rohypnol je kemijski sličan Apaurinu ili Xanaxu, ali je mnogo jači od njih. On u Hrvatskoj nije odobren za medicinsku uporabu.

Djelovanje: Učinci Rohypnola osjećaju se za 20 minuta od unosa u organizam, maksimum djelovanja je za dva sata, a učinci traju do 12 sati. Žrtva postaje pospana, zbunjena, fizički slaba, otežano se kreće, teško diše i zaboravlja što se događa oko nje.

Taj lijek je bez okusa i mirisa.

Kako bi spriječio zlouporabu Rohypnola, proizvođač je nedavno promijenio izgled originalne tablete. Ona je sada duguljasta, maslinastozelene boje, sa plavom jezgrom. Takva tableta oboji svjetlo piće u čaši u plavu boju. Na taj način se žrtvu upozorava da joj je netko nešto podmetnuo u piće.

No postoje i generički oblici toga lijeka. To znači da imaju isti sastav i isto djelovanje, ali nižu cijenu. Takve verzije Rohypnola ne stvaraju plavu boju u čaši pića – ističe sugovornik.

2. GHB

To je gama hidroksibutirat ili ecstasy u tekućem obliku. To je lijek koji djeluje na mozak i živce. Propisuje se kod liječenje narkolepsije (poremećaja spavanja).

Djelovanje: Učinci počinju nakon 15 minuta, a traju do šest sati. Žrtva osjeća najprije  euforiju i seksualnu želju. Kasnije ima mučninu, usporen rad srca i otežano disanje. Pri visokim dozama može doći do kome ili smrti. Ta droga je bezbojna tekućina, bez okusa i mirisa. Kombiniranje droge i alkohola pogoršava učinke.

3. Ketamin

Ketamin je poznat kao vitamin K. Koristi se u veterini kao narkoza za životinje tijekom operacije. To je prah ili tekućina bez boje, okusa i mirisa.

Djelovanje: Učinci nastaju odmah i traju do 60 minuta. Ta droga žrtvi iskrivljuje vid i sluh, otupljuje joj osjećaje, omamljuje je, muti joj razmišljanje i prosuđivanje. Droga uzrokuje porast krvnoga tlaka, mučninu, ubrzani rad srca i halucinacije: žrtvi se čini kao da je odvojena od svoje okoline i od svoga tijela.

Svako treće silovanje u vezi je s istodobnim uživanjem alkohola i droge. Zato psihijatar savjetuje:

Ne idite u sumnjiva društva i u sumnjive lokale.

Sami si u čašu ulijevajte sok iz originalnoga pakiranja.

Nikada u lokalu svoju čašu ne ispuštajte iz vida.

Budite u lokalu okruženi samo sa svojim provjerenim prijateljima.

3.5 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments