KONAČNO RAZGOVORI

piše: Ivek Milčec
Zagreb/ Nakon nemilih zagrebačkih gornjogradskih scena prošloga tjedna u kojima je došlo do naguravanja i probijanja policijskih kordona te obraćanja premijera hrvatskoj javnosti i braniteljima-prosvjednicima, danas (u ponedjeljak, op. u.) je konačno došlo do sastanka i razgovora u Banskim dvorima.

S jedne strane stola sjeli su premijer Milanović, ministar branitelja Fred Matić i ministar obrane Ante Kotromanović a njima nasuprot sjeli su vođe braniteljskih prosvjeda Đuro Glogoški, Josip Klemm, Dražimir Jukić i Tihomir Treščec.

Nakon što im je premijer zaželio dobrodošlicu prvi je govorio Klemm, zatim Glogoški a nakon njih Jukić i Treščec.

Iz njihovih riječi moglo bi se zaključiti da mnogi braniteljski zahtjevi u ostvarivanju mirovinskih, zdravstvenih i drugih prava nisu ispunjeni i da njihov suborac, ministar Matić snosi dobar dio odgovornosti zašto je uopće došlo do braniteljskih prosvjeda i podizanja šatora ispred zgrade Ministarstva branitelja u Savskoj 66.

Ministar Matić pokušao im je protuargumentima dokazati da nisu u pravu, ali delegacija branitelja ostala je čvrsto kod svojih stavova. Ministar obrane Kotromanović nije dugo govorio, bio je kratak, ali je jasno dao do znanja suborcima s druge strane stola, da nisu u pravu kada se iz njihovih redova čuje kako je ova, demokratski izabrana vlast, izdajnička i nenarodna.

Isto tako, vladajućima je replicirao Josip Klemm tražeći javnu ispriku zbog vrijeđanja branitelja koje su čak neki nazvali huliganima i razbojnicima.

Ovaj razgovor iz Banskih dvora prenosile su uživo sve hrvatske TV i radio postaje pa su svi hrvatski građani mogli čuti i vidjeti zbog čega se već 250 dana prosvjeduje ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66.

Šator u Savskoj bio je prepun branitelja i njihovih prijatelja koji su na velikome ekranu pomno pratili svaku izgovorenu riječ i pljeskom nagradili svoje predstavnike a namrgođenim licem i pokojom psovkom premijera i ministre.

Sastanak je trajao gotovo dva sata a na licu mjesta dogovoreno je da se opet nađu za tjedan dana.

Prosvjednici-šatoraši očekivali su više, ali i ovo je veliki korak naprijed u smirivanju napete situacije koja je kulminirala u četvrtak i petak prošloga tjedna kada su prosvjednici s plinskim bocama blokirali promet Savskom cestom a probijanje policijskog kordona na Gornjemu gradu moglo je izazvati još veće tenzije.

Mislim da se je u toj mučnoj situaciji vođa prosvjednika Đuro Glogoški neprimjereno ponio pozvavši hrvatsku policiju da otkaže poslušnost legitimno izabranoj hrvatskoj vlasti. Vjerujem da je ubrzo shvatio kamo bi nas sve skupa to odvelo.

Možda do svega toga ne bi ni došlo da se je na samome početku prosvjeda sjelo, kao danas, za stol jer samo dijalogom se mogu izgladiti svi nesporazumi.

Na ulici se ne rješavaju problemi jer se je već nebrojeno puta pokazalo da kad ulica preuzme inicijativu u svoje ruke, onda je vrlo teško dovesti stanje u red.

Vjerujem da će sljedeći sastanak predstavnika vlasti i branitelja-prosvjednika donijeti prve rezultate poboljšanja odnosa jer prozivanja i etiketiranja samo još više dolijevaju ulje na vatru.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
8 years ago

Slažem se Ivek Možda do svega toga ne bi ni došlo da se je na samome početku prosvjeda sjelo, kao danas, za stol jer samo dijalogom se mogu izgladiti svi nesporazumi. Možda se netko sjeća i ovih mojih riječi koje sam nekada neprekidno ponavljao u mom klubu” KuSV Zrinski “Waiblingen.Kako vidim i dan danas su aktualne. Čulo se je to ovako. I ako mi supruga često puta kaže,Josipe nemoj puno pričati, ja njoj uz malo smješka, odgovaram i mislim ozbiljno. Mi, hrvati moramo više zajednički međusobno pričati i razgovarati, kako bi više jedni druge zajednički akceptirali, te se više sporazumljevali… Read more »