PROIZVOD KOJI ZASLUŽUJE PROMOCIJU

Održana 35. Kulenijada u Požegi

piše: Đuro Ružičić
MG_7197-SmallPožega/ Ove godine je proslavljena 35. godišnjica najstarije manifestacije ove vrste u Požegi na koju se odazvao 41 proizvođač koji je donio uzorak na ocjenjivanje.

Ova manifestacije ima svrhu da se promovira i predstavi kulen kao izvorni i autohtoni slavonski specijalitet i potakne proizvodnja tog gastro specijaliteta koji se u Slavoniji proizvodi dugi niz godina.

Slavonski kulen je prepoznat i cijeni se ne samo u Lijepoj našoj već i šire.

Pobjednik 35.tradicionalne kulenijade među četrdset i jednim uzorkom ovog specijaliteta je Josip Ergović iz Ramanovaca pokraj Požege koji je za svoj kulen od stručnog povjerenstva ocijenjen sa 109 bodova za što je dobio Zlatnu plaketu koju mu je uručila direktorica Turističke zajednice grada Požege Silvija Podoljak.

Pobjedniku Josipu Ergoviću je pripala i Zlatna medalja također za vrhunski proizvod koji je ocjenjen sa 105 bodova , a njemu se pridružio i Domagoj Ciganović iz Alilovaca koji je također dobio Zlatnu plaketu ocijenjen sa 105 bodova

Na gastronomsko-turističkoj manifestaciji sudjelovali su proizvođači iz Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske županije.

-Kao što smo i očekivali godina za proizvodnju kulena nije bila baš blistava. Dosta uzoraka je na polovini pa do 75 posto fermentacije za što još treba vremena da dođe do željenog cilja. U bodovnom dijelu nismo se kao povjerenstvo razlikovali jedan od drugoga. Zadovoljan sam što je veliki broj srebrenih medalja u malom razmaku što govori o veoma dobroj kvaliteti a isto se odnosi i na one koji su ocijenjeni sa broncom. Iz ovoga možemo zaključiti da svi proizvođači koji idu sa proizvodnjom i prodajom kulina idu ka dobrom cilju što se tiče kvalitete, bez obzira na klimatske uvjete, toplinu ili vlagu. Svi oni proizvođači koji žele određena pojašnjenja vezana za proizvod koji smo ocjenjivali mi smo im na raspolaganju i sve možemo obrazložiti – rekao je predsjednik stručnog povjerenstva Vjenceslav Hruška.

20150613_114810Zadovoljan i prema svemu sudeći ne puno iznenađen pobjedom jer je u uvjerenju da je napravio dobar proizvod Josipu Ergoviću ova će nagrada biti poticaj da se još više pozabavi sa proizvodnjom te tradicijske slavonske delicije.

-Jako je teško napraviti dobar kulen. Svi to možemo praviti ali sve zavisi od više uvjeta i preduvjeta ali i prostorija gdje se proizvodi a kasnije i čuva. Godišnje proizvedem oko 30 komada što zadovoljava moje potrebe i mojih ukućana kojeg se nađe i za moje prijatelje i rodbinu. Što se tiče tajni u proizvodnji ja ju nemam, potrebna je samo volja – rekao je ovogodišnji šampion Josip Ergović.

Ova 35. godišnja manifestacija je pokazala kako imamo dobar proizvod koji trebamo promovirati na svim razinama pa  i van Lijepe naše što Slavonski kulen i zaslužuje.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments