NA VIDOVO U STRUŠCU

tekst i foto: Marija Matijašević
Blagdan sv. Vida - Stru ec 2015Stružec/ Trodnevica prije Vidova, u crkvi Svete Katarine u Strušcu. Kako je Vidovo, ove godine padalo u ponedeljak, svećenik je odredio da ćemo, Vidovo održavati u nedjelju.

Ali sve to nekako teže ide, u našem selu. Nema baš dobre suradnje i volje.

Novoizabrani seoski odbor, u kojeg sam polagala puno nade, jer smo izabrali visoko školovane mlade ljude, nije se baš

pokazao dobro. Premalo suradnje sa seljanima, premalo rada. Jedino funkcionira okolo, i u crkvi.
Sv. Vid - Stru ecCrkvu sam za trodnevice, ukrasila sva tri dana, sa lijepim aranžmanima. Čak i na prozorima su bili roza dugački cvijetovi, a izvana su žene opljevile lavandu, tako da je pogled, barem izvana, bio prekrasan.

Dakle župnik je pozvao iz svoje rodne Gornje Stubice, svoje, orkestar “puhače”, koji su isto u manjem sastavu, pratili povorku i misu, svojom glazbom. Ljudi je bilo manje, sve manje.

Jedva se skuhao gulaš od divljači. Iako Stružec ima dva folklora, male i velike, nitko nije nastupao. Mali su jedva došli pješice, u povorci preko sela, i odmah pobjegli u svoju sobicu, da se skinu. Ostalo je par velikih, koji su pratili misu.
Misu je služio svećenik iz Remeta, gdje “naš Matija iz Strušca”, počinje svoje školovanje za svećenika. Imao je veliku želju da i on bude ovdje, čak je i napravio prvu zastavu Svetog Vida, zaštitnika Strušca, koja če biti u trajnom vlasništvu sela.

“Radionica” je zadnji puta, postavila na izložbu svoje lijepe radove, 30 ikebana, 10 košarica, 5 slika “zlatoveza”, heklanih prstenova i špangica, 5 zvijezda, krunica, koje sam sve, nakon mise, poklonila ljudima. Svi su pitali zašto bez novaca. Nisu jednostavno mogli vjerovati, što se krije iza toga. Niti same žene radionice.

Sve ovdje polako, ali sigurno ide kraju.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
8 years ago

Djel maše Marija i drugim preostalima. Upravo stigoh iz svete Mise iz crkve,- Sv. Filip i Jakov apostoli u Novi Vinodolski koja započimlje u 10:30 a završava oko 11:30 sati..Crkva je bia popunjena do zadnjega mjesta pojedini vjernici su i stajali. Misu su služili dva svećenika,predhodni u mirovini i njegov mladi nasljednjik.Nažalost bez i jednog ministranta,što je i meni počelo porivati razmišljanja u smislu pitanja,o čemu je tu riječ i što je uzrok o pomanjkanju uz svjećenika preostalih crkvenih aktivnosti. A toliko katolika. I sada čitajući i ovaj vaš post,koji me je također ponukao da to i napišem,pa makar to… Read more »