UNUTRAŠNJI I VANJSKI NEPRIJATELJI

piše: Žarko Delač
Osobina političara, osobito dok su na vlasti, odgovornost je za svaku izgovorenu riječ, ponašanje, gestu, stil odijevanja … U Hrvatskoj je to osobito izraženo jer smo postali ovisnici o političkim sadržajima te su nam političari u rangu s medijskim zvijezdama.

Na žalost ta nam činjenica nije od velike koristi jer unatoč tome što su pod velikom lupom javnosti svakodnevni gafovi pa čak i nezakonite radnje postali su njihov uobičajeni obrazac ponašanja.

I što je još gore otupjeli smo na takve pojave ili bolje rečeno na njih smo se već navikli tj. na njih se više niti ne osvrćemo. Posljedica je razvodnjavanje ili rušenje bilo kakvih etičkih i moralnih pravila i gubitak pozitivnog kritičkog prosuđivanja.

Koliko smo puta čuli „ma neka kradu i varaju u gradovima i općinama ali oni u ministarstvima to ne bi smjeli“, „ma bolje da ovi ostanu jer ako dođu novi tko će njih ponovno namiriti“ ili „ma to je samo 100 000 kuna i dobro da nisu više uzeli“ i slično.

U kontekstu neodmjerenih političkih izjava ističu se ministarske poput legendarne jubito, silikonske doline, BDP će biti 5% veći, novaca ima ali je krivo raspodijeljen, plaćanjem veće najamnine mi ustvari štedimo ...i slično.

U tom kontekstu je i najnovija najava ministra koji kaže kako će se zračna luka u Zagrebu zvati dr. Franjo Tuđman. Prijedlog je naravno potpuno prihvatljiv jer je prvi predsjednik Republike Hrvatske ujedno i najzaslužniji za njezino stvaranje no obrazloženje je totalno promašeno i nije u skladu s vremenom u kojem živimo.

Naime dotični ministar, koji je prihvatio natjecanje u izrazitoj tuđmanizaciji koja je zahvatila političare u posljednje vrijeme, ističe u obrazloženju, njegovu pripadnost partizanima!? Kakve to ima veze s njegovim političkim djelovanjem i doprinosom u stvaranju Hrvatske?

No, u kontekstu daljnjih ideoloških raspirivanja i rasprava, izjava je pun pogodak. No, do kada će se ovakve podjele isticati i zauzimati medijski prostor naše je višegodišnje pitanje?

Analizirajući drugi dio obrazloženja kako je dr. Tuđman iz Zagorja, dobivamo u jednoj rečenici klasični obrazac po kojem naši političari, a time i društvo u cjelini, djeluju. Po principu rodbinskih i zavičajnih veza umjesto kompetencije i stručnosti, političke umjesto radne sposobnosti. Zbog toga, hvala ministru na takvoj izjavi i eklatantnom primjeru kojim dodatno potvrđuje obrazac trenutačnog političkog djelovanja u našoj sredini.

Čemu se nakon toga čuditi što se mladi ljudi iseljavaju, političari su na lošem glasu, a pejorativni primjeri postaju odjednom paradigme i opće prihvaćeni modeli funkcioniranja.

U prilog tome, dovoljno je u našim turističkim ljetovalištima pogledati ponašanje turista kojima su sa svrhom što veće zarade i profita dozvoljene mnogobrojne moralne i kulturne eskapade.

A toliko se volimo dičiti o svom kršćanskom okruženju, predziđu kršćanstva i sličnim epitetima koji su u suprotnosti sa stvarnošću.

Toliko o nama samima, a ne o drugima na koje se volimo izgovarati i za koje često pronalazimo krivce.

Zgodno se prisjetiti kako smo nekada često koristili i sintagmu “vanjski neprijatelj”.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments