TOPLI POZDRAVI I BLAGOSLOV

Pastirsko pismo nedavno imenovanog, novog berlinskog nadbiskupa Heinera Kocha 

s njemačkog preveo: fra Frano Čugura
Drage sestre i braćo u Berlinskoj nadbiskupiji!

Odmah nakon imenovanja za berlinskog nadbiskupa šaljem vam srdačan pozdrav.

Kada me biskupski vikar nazvao i priopćio mi da sam sa strane nadbiskupijskog duhovnog stola predložen za novog nadbiskupa bilo mi je teško pri srcu je sam zavolio ljude u biskupiji Dresden -Meißen i s njima se osjećam povezanim. Ali kada sam se pred Bogom odlučio slijediti njegov poziv da krenem u Berlin, raste u meni radosno iščekivanje našeg zajedničkog života u novoj nadbiskupiji.

Zahvaljujem Svetom Ocu za imenovanje, Nadbiskupijskom duhovnom stolu za izbor a vama koji ste svo ovo vrijeme molili za novoga biskupa hvala za vaše molitve za koje vas i nadalje molim.

Od Rajne me vodi put preko Elbe na Spree: Od gotičke katedrale u Koelnu do barokne dvorske crkve u Dresdenu i do klasicističke katedrale st. Hedwig u Berlinu. Kakvo li samo bogatstvo  života i vjere stoji iza tih crkava! Kako li je samo duboko jedinstvo u vjeri i u crkvi, kako li je samo milosna božja nazočnost u kojoj živimo!
“Radujte se u Gospodinu u svako doba! Gospodin je blizu.” (Fil 4, 4-5) Ove riječi iz poslanice Filipljanima sam izabrao kao geslo za moje biskupsko ređenje. Ove riječi ću u vjeri i dubini srca nositi i propovjedati i u Berlinu.

Malo, ali ipak poznajem situaciju crkve u Berlinu i različite izazove naše crkve u Berlinu, Brandenburgu i Vorpommernu te njihovim regijama. Sretan sam što svi zajedno s našim vjerskim i životnim iskustvima, s našim karizmama tvorimo nadbiskupiju Berlin i donosimo mnogovrsne plodove. Radujem se susretima s vama i uzajamnim upoznavanjima s dužnim poštovanjem.

Po službi biskupa je vidljiva sakramentalna povezanost mjesne crkve s Isusom Kristom, sa Svetim Ocem Papom, biskupima i zajednicama u svako vrijeme i na svakome mjestu.

Čitavim srcem preuzimam odgovornost biskupske službe u duhu povezan s  mojim prethodnicima kardinalom Wolelki, kardinalom Sterzinsky i kardinalom Meissner s kojima sam i do sada bio povezan. Njegovat ću put zajedništva s biskupima i biskupijama naše metropolije.

Prva godina moga djelovanja u Berlinu je Sveta godina Milosrđa koju je papa Franjo proglasio. Iza našeeg života i života svakog čovjeka stoji dobri Bog koji nas nosi u svome srcu iz kojega nikada ne možemo ispasti. Ni za života ni u smrti. Kako li je samo to radosna vijest za svakog čovjeka! Ta radosna vijest nas ohrabruje zajedno s drugim ljudima koji dijele našu vjeru ali i s onima koji je ne dijele, tražiti Božju prisutnost. Veselim se susretima s nekrštenima. Vjerujem da ćemo na našemu putu tražeenja Boga iskusiti da Bog zapravo traži nas. Vjerojatno smo mi kršteni i nekršteni jedno drugome bliži nego što mislimo.

Pun pouzdanja sam prema susretima s braćom i sestrama u ekumenskim nastojanjima. Dobro je da smo zajedno na putu, da se susrećemo, jedni druge obogaćujemo i uzajamno pomažemo ispunjavati Božji nalog poslanja na slavu Bogu i na korist ljudima. Srdačno pozdravljam židovsku zajednicu, islamske zajednice i sve s kojima smo u interreligijskom dijalogu povezani.

Berlin, glavni grad savezne države Njemačke je živ i raznolik grad, prepun aktivnsoti i događanja. Radujem se dijalogu s ljudima raznih društvenih, političkih, znanstvenih i kulturnih područja. Sretan sam što ćemo pokušati naše demokratsko društvo s odgovornom sviješću ispunjavati životom.

Potrudit ću se svim snagama, biti dobar pastir ljudima u našoj nadbiskupiji. Poznati su mi siromaštvo i bijeda mnogih ljudi. Oni su za nas kršćane izazov. U siromasima nam je Bog posebno blizu.

Veselim se susretu s braćom i sestrama koji su iz mnogih zemalja došli k nama i koji s čitavim bogatstvom jezika, kultura i običaja nama pripadaju i obogaćuju nas. Nadam se dobrohotnom prijemu i dobrim kontaktima sa seliocima i izbjeglicama.

Nakon prvih susreta s odgovornima naše nadbiskupije osjećam izazove koji se u našem društvu i u raznim životnim područjima naše biskupije, nameću. Molim vas, da pokažete svoju spremnost, da zajedno sa svim svojim darovima koje vam je Bog dao, odgovorimo tim izazovima. Pokažite tu spremnost s vjerom da nam je Bog dao sudioništvo na njegovoj stvaralačkoj snazi.

Trenutno se nalazimo u procesu razmišljanja kako ćemo sadržajno i strukturalno ići daljnji put crkve i njenog poslanja ljudima. U tijeku je proces “vjera osvaja prostor”  (Wo der Glauben Raum gewinnt). Rado ću se uputiti s vama na taj put našega poslanja i zajedno sa svim vjernicima, zajednicama i ustanovama u našoj biskupiji tražiti putove kaako Božju riječ u našemu vreemenu približiti ljudima. Ovome cilju moraju se podložiti personalne, strukturalne i financijske odluke.

U Leipzigu sam prije nekoliko tjedana u srcu grada blagoslovio tamošnju Probstopatiju. Naša katedrala St. Hedwig se također nalazi u centru Berlina. Obnova katedrale je nužna. Ta obnova je povezana s nužnim preuređenjem prostora katedrale. Možda je to za nas znak za još veće zadaće koje su pred nama: zajedno slaviti Boga i biti crkva koja poziva i koja svjedoči da je Bog među nama, da je živ i da je s nama na našemu životnome putu. Moja želja je da vrijeme obnove St. Hedwig katedrale bude vrijeme i naše duhovne obnove i zajedničke duhovne izgradnje.

Pun iščekivanja, nade i povjerenja želim se kao vaš nadbiskup uputiti s vama.

A do tada vam želim lijepo i blagoslovljeno ljeto.

Neka nas Bog blagoslovi na našem zajedničkom putu.

Vaš novi nadbiskup

HEINER KOCH

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments