ŠIBA (NI)JE IZAŠLA IZ RAJA

UDARILA DJETE PO GUZI!!! ODMAH U ZATVOR?!?

piše: Antonio Gavran
Čitam danas na jednom hrvatskom portalu kako je poznata hrvatska mlada glumica D.P. imala šokantnu ispovijest u kojoj je priznala kako svoje dijete zna ponekad “udariti po guzi” jer smatra kako je takva odgojna mjera u nekim stvarima učinkovita.

Na noge se digla cijela Hrvatska, zaboravili smo i na branitelje, i na neimaštinu i na kredite …

Kako može nekome pasti na pamet da udari svoje dijete u svrhu odgojne mjere i to po guzi kroz pelenu. Šokantno!

Odmah se tu javlja dječja pravobraniteljica sa prijetnjama o zatvoru za navedenu glumicu. I sve stoji: ne nasilje, tolerancija ali u svakom društvu moraju postojati pravila koja se moraju izučavati i kojih se treba pridržavati. Odrastao sam u generacijama koje nisu imale kojekakve telefone, u generacijama u kojima su babe znale reći: “Šiba je izašla iz raja!”

Začudo, baš te generacije nisam susretao kako u školama udaraju profesore, kako na svako prigovaranje starijih odgovaraju psovkom, kako ne poštuju nikoga osim sebe samih. Gdje je u toj priči pravobranitelj za one nad kojima takva djeca provode nasilje?

Stvorili smo generacije mladih koji će druge popljuvati jer nemaju “iphone” isti kao oni ili markiranu odjeću. Generacije kojima je znanje glupa stvar, a školovanje usporedivo sa zatvorom. Generacije facebooka, virtualnih druženja… jer tko je još toliko glup da prošeta s prijateljima kroz prirodu i razgovara s njima “licem u lice”.

Sve “masnice” koje sam dobivao u svom djetinjstvu i danas na mene stvaraju ožiljke, toliko su uništile moje biće da sam se izgradio u odraslog čovjeka, svjesnog sebe i svoje okoline, poštovanja prema starijima, i što je najbitnije svjesnog da život nije livada puna cvijeća u kojem sam mali maslačak koji ne mora ništa raditi već samo uživati, jer ako me bilo tko na što natjera povrijedio je sva moja prava.

Ljudima se danas previše dopušta, svi imaju prava na nešto, ali nitko ne bi prihvatio odgovornost. Sam Bog dao nam je sve na slobodnu volju, ali i obećanje da ćemo jednoga dana odgovarati za svoje postupke.

Hoće li i tada netko genijalan reći Bogu kako ugrožava naša temeljno ljudsko pravo, “Pravo na sve – bez odgovornosti”.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments