TURIZAM ILI TERORIZAM

Hrvatski turizam se pretvorio u terorizam

piše: Žarko Delač
Ponukan razgovorom ministra turizma na jednoj komercijalnoj televiziji vezanim uz probleme turista na Plitvičkim jezerima, ne mogu se oteti dojmu o njegovoj nekompetentnosti i nepoznavanju činjenica.

Ništa čudno obzirom da nam je cijeli turistički resor godinama baziran na slučajnostima, analizama i izvješćima, studijskim putovanjima i osobito unosnim sinekurama u turističkim predstavništvima. Naravno, kako iznimke potvrđuju pravilo, a to su u prvom redu strani investitori i privatni ulagači koji imaju drugačija poimanja turističkog rada.

No općenito gledajući, turizam se pretvara u terorizam u režiji raskalašenih gostiju koji umjesto da se odmaraju od rada, dolazak na našu obalu uglavnom koriste za osobno iživljavanje i raskalašenost. Utrke skutera i quadova po turističkim središtima pravimo se da ne vidimo, bacanje opušaka i podmetača od pizza uobičajena su stvar, golotinja i seksualne akrobacije idu uz turizam, a konzumcija alkohola na javnim mjestima i razbijanje boca uobičajeni su obrazac ponašanja tijekom ljetovanja.

Dodamo li tome ljubitelje pasa koji svoje ljubimce kupaju zajedno sa kupačima i naravno ne pokupe njihove izmete, cjelonoćna urlikanja pijanih i drogiranih turista, vožnje gliserima i skuterima uz obalu, nekontrolirani izlov ribe i školjaka, nehigijenske uvjete u restoranskim kuhinjama i potkradanja konobara, dobivamo realnu sliku hrvatskog turizma.

Unatoč tome što nas godinama uvjeravaju kako ulažu silne novce u marketing i promidžbu Hrvatske, još nisu iznjedrili turistički slogan ili  autohtoni hrvatski suvenir!

Uzimajući aktualno stanje turističke ponude samo naivac može reći kako situacija u Tunisu i Grčkoj te val vrućina koji nam se dogodio ovog ljeta, nisu utjecali na turističku sezonu.

Zbog toga je krajnje vrijeme da se započne s provedbom modernih turističkih rješenja i ponuda što ne bi trebao biti problem obzirom i na vrlo kvalitetnu i bogatu sveučilišnu ponudu koja nam je vezana uz tu djelatnost.

Za početak nije loše ugledati se na grad Zagreb i njegovog gradonačelnika te posvetiti više pozornosti čistoći. No jesu li lokalni moćnici u turističkim središtima spremni uzeti šmrk u ruke i preuzeti inicijativu na tom planu?

Obzirom da su lokalni izbori tek za dvije godine bojim se da nisu. Stoga će  na lokalnoj kao i državnoj razini ova naša temeljna gospodarska grana i narednih godina ostati u nemilosti struke i provedbenih inicijativa te prepuštena slučajnim događanjima.

Ustvari nisu krivi samo političari već pomalo svi mi koji ovaj dekadentni turizam koristimo samo u utrci za profitom pa njegovo veličanstvo gost, osobito ako je još iz inozemstva, može raditi što god poželi.

Pojedini pokušaji i apeli da se takvom ponašanju djelomično stane na kraj, kao recimo u Novalji, neslavno su propali i tako će biti sve dok se apelira na ljudsku savjest i moral, a ne uvedu kontrole i stroge kazne.

Do tada uživajmo u noćnim zvukovima nabrijanih automobila i motora, treštanju glazbe iz kabrioleta, uriniranju na javnim mjestima i ostalim blagodatima raskalašenih i “umornih” gostiju koji su se došli „odmoriti“ na Jadransko more.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Darko
Darko
8 years ago

Slažem se sa navedenim činjenicama, ali ima tu malo i osobne kulture, mislim da bi mi nivo turizma u Hrvatskoj trebali podignuti. Apartmani i smještaj u Hrvatskoj, te ostala turistička ponuda trebala bi ići na puno veći nivo, gospoda prava koja su spremna platiti u 80% slučajeva imaju barem malo osnovne kulture. Baš sam nedavno čitao sličan članak na Apartmani Hrvatska http://www.apartmani–hrvatska.com oni su naveli i predlažu da se apartmani i smještaj više baziraju na luksuzu, na takav način izbjeći će mo primitivce i loše goste. Moram priznati da se malo slažem sa tim, ali da li bi takav projekat… Read more »

Josip Mayer
Josip Mayer
8 years ago

Nije ni čudno kada su gosti raskalašeni.

Kada im većinski neukusna do bahati ponekada krajne bezobrazna posluga konobari,koja jednostabno za gosta ne mari.
Jer turistička sezona je u hrvatskoj i onako par mjeseci,pa si valjda misle, do na godinu,sve je i onako zaboravljeno.

A kome da se i žališ,kada su u raznim turističkim resorsima šefi,tek zamjeniki gospodara,pa te šalju od kuhra do konobara a nadzornog nigdje.

Mi se nimalo nemoramo čuditi,zašto nam je turizam takav kakav je.