GDJE SU UZROCI KRIZE

tekst: Žarko Delač

Kriza uvjetovana širenjem Covid 19 virusa očigledno pogađa sve dijelove društva i zasigurno će se još godinama osjećati posljedice.

Svjedoci smo ovih dana nezamislivog ekscesa na Trgu Svetog Marka, brojnih tučnjava ili obračuna noževima i oružjem. Nadovežemo li na to međusobne učestale verbalne obračune političara, novinara ili brojnih pojedinaca na društvenim mrežama sa svime i svakim, potpuno je jasno u kakvom smo frustrirajućem stanju.

Nažalost krivac nije samo jedan jedini i ne smije se upirati prstom na nikoga jer su uzroci višestruki i gomilani godinama. Pandemija, te u Zagrebu i okolici potres, dodatno su uzrokovali napetosti i iskaljivanje bijesa na sve i svakoga. Zbog toga nam je prijeko potrebno jedinstvo i zdrav razum,  razumne a ne panične odluke, solidarnost i uvažavanje ili humanost koju smo pokazali nebrojeno puta upravo u trenucima kada nam je bilo najteže.

Tome zasigurno neće pridonijeti širenje lažnih i neprovjerenih vijesti, objeda i konstrukcija koje se ne zasnivaju na istini i provjerenim činjenicama. No, s druge strane i zatiranje javnog mišljenja i propitivanje pojedinih poteza ne smije i ne može biti stigmatizirano i zabranjeno. Slično je i kad vjernici prihvaćaju ateiste ili pobornici veganske hrane ljubitelje mesa jer samo borba suprotnosti i mišljenja može dovesti do toliko željenog napretka, suživota i razumijevanja.

Imajući prethodno na umu, usudim se javno postaviti pitanje, kako je moguće da jedan virus može preživjeti neobičnu dugo i pri tome je prvenstveno smrtonosan za stariju populaciju? Ima li doista nešto u tome kako su zemljani resursi pri kraju i igra li u tome važnu  ulogu, posljednjih dana često spominjanja, eksponencijalna krivulja po kojoj raste broj stanovništva na Zemlji.

Čitajući knjigu Rudija Supeka „Ova jedina zemlja“ napisanu prije više od pola stoljeća, s velikom bi se sigurnošću moglo tako zaključiti. Naim, već tada je autor upozorio na problem naglog rasta stanovništva, potrebu za promptnom zaštitom okoliša i postavio pitanje: „ Postaje li nam Zemlja premala“?

Dodamo li tome izjavu japanskog ministra kako su starije osobe teško breme za njihov mirovinski sustav ili  sadašnjem trendu da se stariji smještaju u domove kako bi mladima koji se moraju boriti za svoju materijalnu egzistenciju što manje smetali, javljaju se brojni upitnici. Uzmemo li još u obzir da u Kini, gdje su prvo počeli problemi s Covid 19 virusom, gospodarska proizvodnja snažno raste i uspoređujući ju s europskim državama gdje se događa suprotno, razumno je propitkivati o čemu je tu doista riječ?

Ne želeći pri time nedvosmisleno tvrditi kako se radi o svjetskoj ili nečijoj teoriji zavjere čini mi se opravdanim o tome progovoriti, bez da zbog toga snosim posljedice, prijetnje ili ne daj bože fizičke napade. Razmišljanje umjesto nametanja zaključaka, istraživanje, a ne skrivanje podataka te razmjena mišljenja umjesto provođenja vlastite volje koja proizlazi iz izvitoperene vlasti, trebala bi biti vrijednost i doseg civilizacijskog i demokratskog društva.

U nadi da je tome tako, očekujem uskoro u našoj državi manje mržnje, dociranja, izvrtanja teza, bijesa i ljudskog jala, a više konkretnih akcija i ideja koje će nas povesti u bolje društvo.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments