BIRO MARA

piše: Jadranka Haznadarević
Žena me već mjesecima moli da joj napišem molbu ZA POSAO NJEGOVATELJICE i da pošaljem na sve agencije,  pa će ona sama izabrat koja joj najviše odgovara.

Kaže, nema baš iskustva kao njegovateljica, to jest ima nešto malo sa svekrom, ne da ga je baš njegovala, al bi mu tu i tamo ako je dobre volje skuhala paradaiz juhicu s njokama u čemu je nenadjebiva. Ako je loše volje onda bi mu rekla : “Jedi govna gnjusino stara njušio si moje gaće”… Što jest jest djed Nikola je to imao običaj, u svom bi voćnjaku  bi dok je kupio šljive brisao nos i znoj njenim gaćama …

Malo je problem i to što dotična gospođa ne zna baš dobro njemački, ali natuca po malo …Npr. bez problema  zna kako užicat cigaretu. Jednostavno zaustaviš švabu i kažeš   “bitešen ajne cigaretu”.

Zna i kako popit hladnu pivu u Njemačkoj. Uđeš u birtiju i s vrata kažeš :-  “Open mi kalt biru”… Ima tih riječi  čije značenje dotična pozna, samo ju često zbunjuju. Na primjer. Šta mu to znači    Zatvori tir ili  otvori tir. Pa kru te mazo tir su i vrata i životinja pa dok skužiš trebaš li možda pustit mačku u kuću ili zatvorit vrata da ne ulaze muhe i miševi, izjebu te ko beba zvečku …

Nije taj njemački baš tako jednostavan kako netko misli … Na primjer  guten tag, je dobar dan a gut naht, je idem spavat..  Pa tu su još riječi bez kojih jedna dobra njegovateljica ne bi mogla ni počet radit. Opa, oma i šuldiguz. To šuldiguz bi upotrijebila ako slučajno pofuri babu vrelom kavom ili oprlji cigarom … Ma jebe dotična  takav posao i te babe i djedove, koji mogu žderat ko djed Nikola a ništa ne radit …  Pun je njoj ku … takvih, ali treba joj lova …  A taj posao bi joj baš legao ko budali šamar …

Pošto će   nakon pisanja moje zamolbe biti tražena,  prihvatit će posao samo tamo gdje joj nude nepokretnu babu i to  s kateterom, dobro bi bilo da bude i gluha ali nije uvjet. S takvima nemaš puno posla, kad se kesa od katetera napuni, dotična  ga isprazni i gotovo, nema ti kod nje podapiranja brisuckanja i mazanja, to nju ne zanima, krkaj babi što više čokolade da što manje sere i bog te veselio, mjesec prođe pare u džep, platiš struju kupiš tri kile duvana i deri do sljedeće smjene.

Godinu rođenja dotična nikom ne govori  (jer bi onda svi znali koliko je starija od muža) a ni sliku  ne da priložiti molbi dok ne bude tip top. Baš  ovaj mjesec se planira farbat u crveno, samo dok legne socijala …

U molbi treba navest da joj je HITNO potreban posao jer ako ne plati struju za prošli mjesec … jebali su ježa u leđa.  Poslije podupirača i gaća djed se preselio kod kćerke i nema više mirovine. Snašli bi se oni i bez djedove mirovine  ali  ovaj naš načelnik P…….. , s kojim   gospođa ima stvarno super komunikaciju, da izvinete  jede govna.

Kaže joj u lice da, u našoj općini postoji  palijativna skrb. Ne ta palija — tivna koju je dotična već isprobala podupiračem na djedu Nikoli, kad joj je njušio gaće, ali da ona nije za takve poslove …  , već zbog toga što nije baš sređena sa živcima…  I kako se onda ne bi ljutila na načelnika. Ovamo  su kao nokat i meso, i  nema božjeg  dana da ona ne dođe kod njega u kancelariju i malo si zasjednu popričaju o  svemu i svačemu.

Nema to nikakve veze što je ona prekinula školovanje u osmom razredu i otišla kod tetke u Nunberg čuvat djecu, pa joj ova za tri mjeseca rada kupila plastični češalj. Ona je njoj tad nabila telefona za tri plaće … Ako nije završila školu ne znači da je glupa, može ona svima nama bit advokat, ali molbu na njemačkom ne može poslat jer nema gogla.

Naravno da mu je u facu rekla:- ” Kru te jebo mutavi,  Anicu si mogo zaposlit, a žena sto puta gluplja i nesposobnija od mene …Misliš,  ja neznam uzet od babe 200 kn i otić u dućan kupit joj litru mlijeka dva jogutra paštetu i kruh. Ja bi joj vratila bar pedeset kn kusura, a Anica će joj ku… vratit, nek bude sretna da joj i kruh donese.

Eto dragi moji zaboravih još reći da bi onu paradaiz juhicu s njokama   i mrtav jeo, doduše ja ju nisam probala već to na povjerenje kažem … Znači ima nekakvih kvaliteta, ali  ja stvarno ne znam ni na hrvatskom, a kamo li na njemačkom napisat molbu za tu gospođu, pa vas molim POMAGAJTEEEE ako Boga znate.

Ja sad više nemam ni vremena smišljat molbu, muž mi se čudno ponaša ako je kuća otključana, izgleda ću morat tražit nekoga da mu  salije stravine  …

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
bina
bina
8 years ago

hahahha jadna mi majka….znala sam ja da je njemacki opasan…za taj tir uđi mi-izađi jos nisam saznala hahaha