I NAŠ GLAS NA PEKMEZIJADI

„Svila šuška, šlingeraj se širi a Podvinje po rakiji i pekmezu miri”

Piše: Stjepan Poljaković
Podvinje/ Tko bi rek´o u ovo doba lani …ma nije onaj bećarac s partizanima nego, tko bi rekao da će godina tako brzo proletjeti i da smo već na pragu nove „Pekmezijade“ili „Svile“ kako mi „pekmezari“ tepamo našoj centralnoj kulturnoj manifestaciji kroz godinu.

Šljive su rodile, doduše ne baš ono, bogato, kao u nekim godinama ali našlo se taman toliko da vridne ruke naših baka i snaša u nedilju iza nas u dvi kotluše skuhaju deliciju koju će naši gosti kušati u subotu i nedjelju pred nama.

Dakle, 5. i 6. rujna  godine Gospodnje 2015., Podvinjke i Podvinjci vas sve zovu da budete njihovi gosti na 16. manifestaciji „ Svila šuška šlingeraj se širi a Podvinje po rakiji i pekmezu miri“. Za zagrijavanje, pozivamo vas da u subotu navečer dakle 5. rujna, budete gosti na zabavi uz tamburaški sastav „Žute Dunje“. Dolaze iz Nove Gradiške i priča se da su pravi zabavljači.

U nedjelju, kao uvod u samu manifestaciju, kroz Podvinje će od 15: 00 sati,  vozati i jahati zaprege i jahači, kola, fijakeri i upregnuti gizdavi konji …Vratit će nas to na trenutak u vrijeme kada je jedan naš pekmezar krenuo u grad sa nepodmazanim kolima. Praktičan kakav je, sjetio se pekmezom podmazati kola i …da skratimo, točkovi zapekli a njega su osim pčela kroz godine ubadali i jezici zluradih komšija, kako iz sela tako i okolice.

Legenda kaže da nas po tome zovu Pekmezari.

Povorka folkloraša u slučaju lijepog vrimena trebala bi krenuti od Čavličkog kraja, (ona ulica prema Rastušju), u 17: 00 sati. Sami program  počinje u 18: 00 sati.

Potrudili smo se da za ovu godinu u goste pozovemo folkloraše sa šarolikim koreografijama. Bit će tu  nešto od bunjevačkih, splitskih, slavonskih, bosanskih českih  plesova. Dodamo li tome jednu slavonsku klapu i ako sam dobro brojao, još dvije pjevačke skupine, biti će to jedno lijepo i veselo jesenje veče.

Za kraj programa predstaviti će nam se ljepotice obučene u narodnu nošnju svoga kraja. Prve tri najljepše, dobivaju lijepe nagrade. Drugu nagradu sponzorira, pazi sad – HRVATSKI GLAS BERLIN! Ja predložio a glavna urednica podržala ideju da na taj način simbolično povežemo naš GLAS iz tuđine s pekmezijadom i pekmezarima u domovini.

Riješili smo da nagradimo i najljepše ukrašen prozor, pendžer, da na neki način zahvalimo i nagradimo one koji godinama vrijedno ukrašavaju i uređuju svoje prozore i kuće.

Tko naiđe neka slobodno navrne do „veselih strojeva“, kazana, na degustaciju rakije, pa do naših baka i snaša koje će na friški domaći kruh mazati pekmez tako da se svi mogu uvjeriti u kvalitet onog što se kod nas proizvodi.

Za one željne zabave, po završetku izbora ljepotice u nošnji, do pred zoru sviraju ponovo „Žute Dunje“, tako da sa pravim šokačkim tanderbalom završimo 16. po redu pekmezijadu u gornjem gradu.

Eh da, naziv “svila” u manifestaciji uspomena je na stare svilane ui kojima se nekada prerađivao dudov svilac od kojeg se pravila lijepa svila za nošnje, kako naših Podvinjki tako i dama diljem kugle zemaljske.

Svi vi koje put nanese prema ili kroz Podvinje budite nam gosti tih dana, mom najmlilijem Glasu hvala na sponzorstvu, svima ostalima pozdrav do sljedećeg javljanja.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments