TATOŠ IZ NAŠEG PRAVA

Piše: Ivan Tumbas

Zato bolje se i razbirat da imademo našeg pridnjaka. I povist će pisati o ovim vrimenima. Te dičit se šnjime, ma koji bidne izabran, jel težak jaram će povući ako oće od stranke pokojni vratit u živu i pripoznatljivu rvatsku stranku.

Jeto joped dotrčalo nama razbiranje za čilnika DSHV a. Triba bit huncuti razborit u vokšovanju za našu čeljad, jel što vele nije svedno landarat već zacigurno vokšat.Taki masloški vokš je izgustiro davno oni iz stranke cocolištara sa njevim, sad već pokojnim, pridnjakom, al šta ćeš kad čerez hasne triba se burlat di mož doprit do debljeg buđelara.

Jasapim jase nećut u trku, bolje gledit porebra, gustirati, jel se vaćat u to kolo da kogot nemisli da sam ajdarast. Ta naš adet bunjevački Rvata je baratat, makar bis izbijo na nos, tvrdoglavost to nas diči.

Moram kajzti borame, mismo durcast svit, jel po našem je nikako, pa, čilnici abriktuju, ako nedaš vokš za zugana, kojeg dobro pamtimo za mladosti, di je sad već skrašen gazdačkim debelim buđelarom, triba malčak prižmirit u proujalim litima. Zato su ezekutori izgustirali obaško al i hamišno huncutsko vokšovanje, jedan za jednog pa ko više dobije cidulja, al motren postrani od gose, pojimence prozivajući i jonda koviše vokšova privati u jedan košar dobije povirenje za pridnjaka i joma je izabrat.

Masloški vokš

Da, štogot sćoše mi žagnilo u miso o našim starim čeljadima koji su divanili navik stari adet, koja veli, „jestel se pogodili“ ko i za koga, tako i ode u razbiranju za predsjednika. Vidit ćemo ufriško kako će agovat nov čilnik u svojem gazdovanju, dok mi obični istomišljenici čekamo lipče dane. A zato muštrat ćemo svaki loš potiz. Ovi doskorašnji očepereni bili na čelu godinama, ugojili se, okružili, nemož zakopčad pucad na popršnjaku. Joj, nemož poznat čeljad na sokaku.

Zato svemu dođe kraj. Došlo vrime triba izmuštrat, pa isperjašit gospodu. Jezičati divanili furtom furt a sve očlo u ajer, pokazli da neznadu gazdovat za svu čeljad neg samo zase i podase, pa jesapidu napravili, što kažu dica, u pozitivnoj ništicu jesap, pa se triba povuć. Friško došlo kaštiga, čeljad vidu u televiziji i čuju na radiju al i komenciju triba manit il dovabit, tu je greda.

Nema druge nov čilnik će morat partovat, zasukaz rukave, bit kuražan i bit očeperan pa trčat od salaša do salaša, tražit potporu čeljadi i palamudit, ubidit čeljad za svoj budući cilj koji triba iz parloga izčupat nov čilnik u zakorovljenoj bunjevačko rvackim čeljadima i zaboravljene Rvate u većim varošima triba utuvit i vićat šnjima, ne smanit ih s uma.

Zamećat će liderod komšiluka po pisku, pa dokle dopre dišputirat svojom lipom pridstavom o sebi ubedit čeljad za vokš, a moraće i kasat po betonu i u većim varošima. Neviščini se u svom prdačenju da ima nike razlike ko doskora. Nadam se da bidne tušta.

Novi lider će morat šerovat i tezmat sa koalicijo pusi borat pajtašima, el jopet seuvatit pod ruke sa Mažarima, pa ako triba poljubit stražnjicu.

Velim, mojištioci, dignite glas za bolja vrimena. Nemojte špotat se, jel čilaša okrene stražnjicu, ne iđe baš uvik kako mi špekulišemo zato sad triba traktirati.

Tatoš iz našeg prava obećava sa svojom dumom kako su se pogodili, da ima svitla i da nije dogorila svića za nas zgažene i provijane osnivače spominute sranke. Vidit ćemo u žestokoj kampanji na izmaku kanikule razno rovašenje pojedinaca jedni naspram drugi ako bidne.

Skoro da smanem spameti, tute su i naši mislioci koji krojidu čakčire po svojoj miri i upit bosorke koja smišlja zaleđi i dobaciva na izboru koga metnit za deligata u izboru za vokš, šta kajzti, sve iđe ku po pisku vijavcu.

Zato bolje se i razbirat da imademo našeg pridnjaka. I povist će pisati o ovim vrimenima. Te dičit se šnjime, ma koji bidne izabran, jel težak jaram će povući ako oće od stranke pokojni vratit u živu i pripoznatljivu rvatsku stranku, koji svaki pojedinac ponaosob dat mali doprinos boljem gazdovanju u našoj razjedinjenoj zajednici.

Ja nako smoje ćoše …

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments