ZA KRAJ SEZONE

 Završeno 11. po redu Okolotorno u Novom Vinodolskom

piše: Josip Mayer
SAM_0032
U Novom Vinodolskom završeno je u srijedu 09.09. 2015 godine, zadnje, odnosno, 11. po redu Okolotorno.

9. Okolotorno bilo je odgođeno radi lošeg vremena, a i zadnja srijeda 16.09.2015 god bit će izostavljena radi daljnjeg nepogodnog vremena, te završetka turističke sezone. A da bi se i sezonu produžilo potrebno nam je još mnogo čega dodatnoga.

Mnogi od nas su složni u tvrdnji: – Tko god ga izmislio, načinio je pogodak u sridu!

Podsjetimo se prvog otvorenja „Okolotorno“na kojem je uz Gradsko poglavarstvo, udruge i društva Novog Vinodolskog, bila nazočna i predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović.

Tada je još bilo neizvjesno što će od toga dalje ispasti. Sada je sve izvjesnije da će se ta novoosmišljena turistička manifestacija, uskoro pretvoriti u onu godišnju, tradicionalnu.

Pobjedila je velika volja, sloga i zajedništvo, a radilo se tu u stvari, za sebe, društvo i grad …ako ćemo tako, i za Hrvatsku.

Posjetitelje su uveseljavali cijelo to vrijeme veseli domaći glazbenici kao što su: Novi dečki, Trio Barabe i naši pobjednici ovogodišnjeg festivala klapa u Omišu-klapa Vinčace

Posjetitelje je dočekalo i nekoliko srdačnih izlagača autohtonih proizvoda i suvenira uz pratnju Frankopana, bana Mažuranića i njegove unuke Ivane Brlić Mažuranić.

SAM_0031Ovdje bi posebno napomenuo „Udruga 51+“ koja je sa svojim posebnim aktivnostima i kuharskim vještinama u spravljanju raznih kulinarskih, domaćih specijaliteta, hrane i pića, mnoge očarala te privukla pažnju brojnih turista i posjetitelja.

Uz udrugu „Ružice Vinodola“ …a po narodnom običaju posjetitelje su posjetili i novljanski Mesopustari.

Udruga Vinara i Vinogradara iz Novoga, također je dala sve od sebe, kako bi zajednički pridonijeli prema  svojim mogućnostima, čim ljepšoj, ugodnijoj i udobnijoj toj društvenoj prigodi.

Aktivni su bili gdje god je posebna pomoć bila potrebna i članovi udruge „DVD Novi Vinodolski“ na čelu s našim neumornim prijateljom i članom (inače tajnik udruge vinara i vinogradara)  Veliborom Velom Topolovecem.

Pa je tu bila u veseloj atmosferi i prava prigoda za uživanje a naši izlagači suvenira, meda i kojekakvih drugih prehrambenih domaćih proizvoda, hrane i pića. Imali su priliku, izložiti svoje proizvode te ponuditi posjetiteljima i turistima od svakoga po nešto.

S mog vanjskog i unutarnjeg gledišta, glede slobode rada i djelovanja, hrvatskim udrugama potrebno je više slobodnog prostora kako bi uz svoje programe, mogli proširiti svoje radne aktivnosti i na kuhinjske domaće ponude, te djelovati na raznim gradskim i turističkim manifestacijama i više puta u godini (za što su vjerojatno potrebne i nove dodatne društvene zakonske regulative).

Naravno, dobit od prodaje ide opet u korist udruga za njihove najnužnije društvene potrepštine i samome gradu. Bez ikakve sumnje da konkuriraju ugostiteljima, jer i ugostiteljima se pruža također prilika da sudjeluju na raznim manifestacijama i ponude posjetiteljima nešto novo, posebno specijalno iz vlastite kuhinje, recimo ono nešto što svaki dan ne nude u svojim jelovnicima.

I kao zadnje, dodao bih uz sve ovo napisano …možda će se netko i tu sa mnom složiti …Okolotorno je u Novom Vinodolskom postalo jedno od novijih turistička manifestacija koja okuplja uz odrasle i mlađe generacije. Ujedno, oživljava grad, okuplja udruge, društva, starije i mlađe pojedince …već sada se razmišla o programu u 2016 godini.

Pa je za nadati se i više dodatnih uključenja izlagača, ugostitelja te programskih upriličenja, udruga, društava i pojedinaca, te povezivanje novogradskog sa starogradskim, kako bi svi imali iste šanse povećati svoju ponudu, na kraju i dobit.

Još kad bi samo oživjele novljanske mažoretkinje …(zna se da nošnje već dugo vremena postoje) …bila bi to još dodatna programska prava stvar, za društvo, mlade i sam grad …

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
8 years ago

Za ovo smatram da je vrlo važno isposlovati,za sve profitne i neprofitne udruge diljem Hrvatske. No ne znam kome se obratiti.možda će nas netko i na ovaj način razumjeti.. S mog vanjskog i unutarnjeg gledišta, glede slobode rada i djelovanja, hrvatskim udrugama potrebno je više slobodnog prostora u radu i djelovanju,kao što to imaju domaće i iseljeničke udruge u njemačkoj. Kako bi uz svoje programe, mogli proširiti svoje radne aktivnosti i na kuhinjske domaće ponude,i prodaje hrane i pića, te djelovati na raznim gradskim i turističkim manifestacijama i više puta u godini, (za što su vjerojatno potrebne i nove dodatne… Read more »