ZABLISTALA GLAZBA I DOBRO DJELO

SAVEZ HRVATSKIH DRUŠTAVA BERLINA USPJEŠNO ORGANIZIRAO BLISTAVU NOĆ KLASIKE IV -KONCERT ZA VUKOVAR
tekst i foto: Sonja Breljak


Berlin/ Još se jednom pokazalo kako se “sve može kad se slože”. Tako su i složne ruke osam udruga berlinskih Hrvata, odnosno Savez hrvatskih društava Berlina, pod čijim su udruge  krovom, organizirale četvrtu po redu Blistavu noć klasike. Prvi puta je ova glazbena priredba …ili i općenito jedna priredba Hrvata koji žive van Hrvatske …dobila pokroviteljstvo predsjednika RH, prof. dr. Ive Josipovića. I namjena ovogodišnjeg koncerta bila je posebna. Prikupljeni novac bit će uložen u Projekt asistent u nastavi za djecu s posebnim potrebama u Vukovaru. Tim povodom, koncertu u Berlinu je nazočio i gradonačelnik grada Vukovara Željko Sabo sa suprugom Željkom.


Uz njega su u dvorani dvorca Charlottenburg, sjedili veleposlanik RH u Njemačkoj dr Miro Kovač kao osobni izaslanik predsjednika Hrvatske sa suprugom te gradonačelnica općine Charlottenburg -Wilmersdorf, Monika Thiemen sa suprugom.
Program su vodili Ana Draganović i Mjo Marić. Prije početka glazbenog dijela programa, par riječi su s pozornice izgovorili, predsjednik Saveza hrvatskih društava, Ivan Bitunjac, potom gradonačelnik Vukovara koji je od srca zahvalio organizatorima na organizaciji Koncerta te na kraju i veleposlanik RH dr. Kovač.
U dva glazbena dijela, nastupile su mezzosopranistice Tanja Šimić Qeiroz i Zdravka Ambrić, potom sopranistice Esther Puzak  i Michaela Cuento, kao i bass-bariton Ivan Lovrić Caparin.  Nastupio je i gost iz Zagreba, violinist Branimir Vagroš, član Zagrebačke filharmonije  kao i predivna pijanistica Senka Branković koja je ujedno, pored svojih izvrsnih solo  predstavljanja, pratila sve  glazbenike. Izostao je nastup prije najavljenog saksafoniste iz Beča, Matea Granića radi bolesti u obitelji, te muške klape Berlin radi bolesti jednog od članova klape.
Glazbeni dio programa uredila je sopranistica Esther Puzak.
Događaj su svesrdno pomogli sponzori, berlinski poduzetnici, koji su i ove godine odlučili  poduprijeti organiziranje Blistave noći klasike -Koncerta za Vukovar.
Glazbenici su u dvosatnom programu izvodili djela kako  hrvatskih tako i drugih skladatelja. Čule su se  prelijepe skladbe Zajca, Burića, Hatzea, Tijardovića, Papandopuloa, Kabilja, potom Brahmsa, Schumanna, Offenbacha, Straussa … Program je završen zajedničkom izvedbom pjesme  “Ne dirajte  mi ravnicu”.
Bila je to, ukratko, večer koja je  svojom uspješnom realizacijom, već zacrtala  put petoj Blistavoj noći klasike. Bravo za Savez hrvatskih društava, za Hrvate i Hrvatice koji su, baveću se svojim redovitim poslom, spremni potpuno volonterski sudjelovati u organizaciji jedne zahtjevne manifestacije kakva je Blistava noć klasike. Puno su truda uložili: Elizabeta Kopić, Stjepan Lozančić, Ivan Laković, Dragan Kopić, Ivan Sučić, Mijo Marić, Stanko Halužan te predsjednik Saveza, Ivan Bitunjac. Sponzori …poput  Čujića, tvrtke TI LE, Cro-fly Travel, Croatia Airlines. Suradnici …među njima posebno ističemo susretljivost Hrvatske katoličke misije.  Medijski pokrovitelji …a među njima je i naš Hrvatski Glas Berlin. Posjetitelji  …njih oko 250. Svima je gradonačelnik Vukovara, za vrlo vrijedan kulturni događaj, za dobrotvornu namjenu koncertnog prihoda, za  pruženu ruku prijateljstva, rekao, veliko i iskreno:- Hvala!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
12 years ago

Ovo je bilo veličanveno, kao i uvijek.

"Golubice"-Kaštela
12 years ago

Veliki pozdrav i čestitke , gradonačelniku grada Vukovara,gospodinu Željku Sobo i gradonačelnici Charlottenburg -Wilmersdorf, gospođi Moniki Thiemen od “Golubica” iz Kaštela,

Josip Mayer
12 years ago

Tako je i treba

Svaka čast organizatorima i kreativcima,ali i posjetiteljima,tako je i treba pa će biti ujedno i još bolji i kvalitetnijih ideja jer se uvjek uči na vlastitim znanju i iskustvima