“RIJEČ” ZOVE

Časopis Riječ broj 47 bit će, i pod medijskim pokroviteljstvom Hrvatskog glasa Berlin, promovirana na  štandu Republike Hrvatske prigodom međunarodnog Sajma knjige u Frankfurtu na Majni, u   subotu,  17. 10. 2015.  U hali 5.0 D117 s početkom u 12:00 sati.

U predstavljanju časopisa Riječ na Sajmu knjige u Frankfurtu na Majni u subotu, 17.listopada, sudjelovat će: Marijana Erstić, književna znanstvenica, teolog Luka Ilić, Ivica Košić, predsjednik HKZ Wiesbaden i Ana Kramarić, glavna urednica Riječi. Moderacija: Aleksandra Brnetić

Riječ broj 47 za 2015. godinu donosi 45 priloga iz pera dvadesetak autorica i autora na 88 stranica. U časopisu su predstavljene tri generacije literarnih radova hrvatskih iseljenika. Od đačkih pokušaja do stručnih priloga sveučilišnih i znanstvenih radnika. Suradnja s nastavnicama Hrvatske nastave, posebice učiteljicom hrvatskog jezika, Anom Kramarić u ulozi glavne urednice časopisa Riječ predstavlja poseban doprinos aktivnom procesu integracije.

List sadrži tri opsežna eseje: Prikaz odraze indijske kulture u hrvatskoj literaturi, kao djelo koje je u suradnji s Maticom hrvatskom  iz Zagreba te Društvom bivših studenata hrvatskih sveučilišta AMAC-D predstavljeno  na Sajmu knjiga u Frankfurtu 2006. godine.

Kao svojevrsnu dopunu povijesti hrvatskoga performansa, predstavljenom na Sajmu knjiga 2014. godine, tiskan je i rad dr.  phil. Marijane Erstić, docentice sa Sveučilišta u Siegenu. Time je ne samo dopunjeno slabo razrađeno poglavlje o Rijeci u djelu Kronotop hrvatskog performansa, nego je razrađena i uloga performansa u političkom životu. A u recenziji dijela Theologian of Sin and Grace, rada dr. theol. Luke Ilića o ulozi hrvatskoga teologa Matije Vlačića Ilirika u previranjima protestantskoga pokreta u 16. stoljeću, predstavljena je i uloga hrvatskih novovjekih znanstvenika na njemačkom govornom području.

Većina obrađenih naslova nisu samo recenzirani u Riječi, nego su dio aktivnoga istupa Hrvatske kulturne zajednice u javnosti. S petnaestak prikaza književnih djela iz Hrvatske i Svijeta, predstavljenih  na njemačkom ili na hrvatskom, iskazuju sposobnost hrvatske čitalačke publike u Njemačkoj. Portal kulturne zajednice iz Wiesbadena: Literatur im Dialog [ http://www.hkz-wi.de/de.hkz/Literatur%20im%20Dialog/index.html ] svjedoči o sposobnosti kulturne zajednice da sudjeluje u njemačkom kulturnom životu. O potrebi takvog rada govori i zahtjev iz objavljenoga izvješća o posjeti članova redakcije Radnoj grupi njemačkoga parlamenta za njemačko-hrvatske odnose .

A u prikazu Zbornika Matice iseljenika za 2015. godinu donosi se i poseban osvrt na rad i suradnju s Državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Novčani doprinos ovog ureda omogućio je rad redakcije u ovoj godini.

Doprinosi članova redakcije svjedoče o nadregionalnom karakteru Riječi, koji izlazi već 24. godinu. Riječ  je registrirana u Nacionalnoj knjižnici SR Njemčke u Frankfurtu pod brojem: ISSN2196-6109. Riječ izlazi dva puta godišnje, u nakladi Hrvatske kulturne zajednice iz Wiesbadena.Svi dostupni brojevi časopisa nalaze se u elektroničkoj pismohrani na portalu redakcije: http://www.rijec.hkz-wi.de

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments