VEČERAS JE NAŠA FEŠTA

Razgovor s Ivanom Bitunjcem predsjednikom Zavičajnog kluba „Brođani“ Berlin e. V. uoči zabave “Slavonijo u srcu te nosim”

Tekst i foto: Sonja Breljak
242Zavičajni klub Brođani Berlin e. V. večeras je ponovo organizator 26. po redu zabave naslova „Slavonijo u srcu te nosim“, upravo one za koju su, kao najpopularniji događaj u iseljeništvu s početka godine i primili Večernjakovu domovnicu.

O predstojećoj zabavi za koju je potražnja za ulaznicama velika a na kojoj će goste zabavljati tamburaški sastav „Zora“ iz Slavonskog  Broda, progovorismo koju s Ivanom Bitunjcem, dugogodišnjim predsjednikom „Brođana“.

Jesu li pripreme za večerašnju zabavu završene?

Svakako da jesu. To je tradicionalna, humanitarna zabava našeg kluba. “Slavonijo u srcu te nosim” je slogan kojeg koristimo više godina. Zabave koje pravimo su pravi spektakl na koji dođe puno naših Hrvata i prijatelja Nijemaca. Do sada nikad nismo razočarali pa se nadam da nećemo ni na ovoj zabavi koja je pred nama.

Tko je sve do sada gostovao na ovim zabavama?

-Iduće godine slavimo 25 godina dobrotvornog rada. U dosadašnjim godinama smo ugostili najeminentnije tamburaške sastave: Slavonske lole, Dukate, Širok šor, Garavuše, Prijatelje … sve koji nešto znače u našoj tamburaškoj glazbi. Svi su ispunili naša očekivanja, to su sve pravi profesionalci, Organizirati zabavu nije jedostavno ali u tome na kraju svi uživamo.

Prije koju godinu, u povodu 20 godina rada je tiskana monografija kluba, u njoj je puno detalja i podataka o humanitarnom djelovanju kluba. Gdje ste sve i koga pomagali?

-Teško je opisati gdje smo sve mi slali pomoć, u cijelu Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu … Brod, Vinkovci, Nova Gradiška, Osijek, Varaždin, Podravska Slatina, pa u Dalmaciju, Bosnu za koju  organziramo i posebnu fešu “Veseli se Posavino.” Teško je procijeniti koliko i gdje smo sve slali. U svakom slučaju, svake godine smo nečije srce razgalili.

Za vaše udruženje se kaže “Mala udruga velikog srca”. Brođana nema previše a organiziraju tako velike zabave i konstantno humanitarno djeluju. Kako to uspijevate?

-Za organizaciju ne treba previše ljudi, najvažnije je dobro se dogovoriti. U svakom slučaju, protekli period je jedan prekrasan period u mom životu. Činiti dobre stvari za druge je najveća vrijednost i ja sam ponosan da to činimo i da sam aktivan. Našao sam prijatelje s kojima mogu te svoje aktivnosti realizirati i to me čini sretnim. Što reći nego: nastavljamo dalje! Naša ekipa nije svakim danom sve veća nego je manja ali tko zna, vremena se mijenjaju, možda se i poveća. Ja sam sretan da imam dobre prijatelje i da se bavimo humanitarnim radom.

Za dobra djela čovjek ne očekuje zahvalnost ali priznanje, ako i kad dođe, ipak obraduje, da podstrek, zar ne?

-Najveće prizanje koje smo do sad dobili je Večernjakova domovnica za organiziranje najpopularnijeg događaja, baš ove zabave koje je pred nama, i na to priznanje smo jako ponosni. To smo proslavili s našim članovima u našim prostorijama. Taj dan u Bad Homburgu nećemo nikad zaboraviti. Naša „Mala udruga velikog srca“ dobila je jedno tako veliko priznanje. Nisam nikad bio sretniji i ponosniji.

Koliko ljudi u Brodu znaju za vaš rad i pomoć gradu i domovini. Primjerice za samostojeće nazive ulica koje ste svojevremeno kupili i odvezli u Brod?

O tom sam ljetos razgovarao i s gradonačelnikom Broda, Mirkom Dusparom. Ni on nije znao da smo samostojeće oznake, nazive ulica u Brodu mi Brođani iz Berina nabavili. Da je  bilo više političke volje i suradnje u gradu i više bismo nabavili.

Što za vas  osobno znači ovaj rad Brođana?

Dogodine imamo jubilej, 25 godina rada. 25  godina pomagati domovinu, s tim se ne može svatko pohvaliti.

To je naša ljubav prema domovini. Patriotizam, on je mene motivirao. Kad sam se bavio nogometom, sve sam činio za dobru igru i za dati gol. Tako sam i u ovom radu davao sve od sebe. Bio sam aktivan i u Savezu Hrvatskih društava Berlina preko 15 godina a evo s Brođanima sam stalno, dogodine 25 godina. Moj privatni život sam tome podredio.

Poruka za kraj?

-Razlog našeg opstanka je u potrebi i našoj želji humanitarno djelovati. Mi smo ovdje u Njemačkoj registrirano i priznato drušvo od opće duštvene koristi. Ostaje nam zbiti redove i nastaviti dalje raditi.

Evo pozivam Hrvate Berlina i šire da dođu na našu večerašnju zabavu i da se uvjere kako je Večernjakova domovnica došla u prave ruke i zasluženo.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments