VIŠE RADITI, MANJE SE SVAĐATI

Piše:Josip Mayer
Tražeći i guglajući po googleu, naišao sam najviše na političke članke u kojima se domoljublje najviše spominje.

I stvarno u zadnje vrijeme imali smo prilike slušati i gledati vladajuće i i oporbene čelnike kako se razmeću s domoljubljem kao da je to neko sredstvo za nadmetanje. Tko je veći i jači domoljub?

Ipak, za nadati je se da će hrvatski građani  dobro prepoznavati svoje političare po njihovim radovima i djelima a ne samo po vatrenim, domoljubnim govorima.

Malo su to i čudne stvari koje se događaju za ove izbore 2015. godine, zar ne? Sve se u stvari u politici, vrti oko domoljublja.

Pa se je konačno i za nadati da će stvarno i iskreno domoljublje prevladati po cijeloj Hrvatskoj i izvan nje. I to slično a možda i još jače i djelotvornije kao što je to bilo u poratnim vremenima kada nas je domovina pod hitno trebala.

Domoljublje je, za moj pojam, kada čovjek svoje neda a tuđe poštiva. Tako bi glasila s moje strane  definicija domoljublja.

Domoljub je onaj čovjek koji ima ljubav prema svemu onome što čini dio domovine, a to su njezina povijest, njezina tradicija, njezin jezik, njezina prirodna oblikovanost.

To je ljubav koja se širi preuzimanjem od nas, i na djela sunarodnjaka i na plodove njihova stvaralaštva.

Domovina je zajedničko dobro svih građana i kao takva ona je i velika obveza, da je dalje izgrađujemo.

Za razliku od nacionalizma koji priznaje i nastoji samo oko dobra vlastite nacije, a da ne vodi računa o pravima drugih nacija, domoljublje je ljubav prema domovini kada priznajemo svim drugim nacijama ista prava koja se traže za vlastitu domovinu.

I na kraju želim spomenuti hrvatske branitelje koji su dali domoljubno sve od sebe, neki i svoje živote za obranu nam voljene hrvatske domovine. Svaka im čast i slava.

Gledajući prema mnogo čemu, zaključujem: dobro bi nam bilo za domovinu više raditi a manje se svađati.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments