Skok u vis ili skok uvis?

Mali jezični savjeti
od Časopis Jezik

Skače li Blanka u vis ili uvis? Možemo u novinama pročitati oboje, a ni pravopisi nisu suglasni.
Pitanje se, zapravo, odnosi na sastavljeno i rastavljeno pisanje dviju ili više riječi. Načelno, u tom ne bi trebalo biti većih pravopisnih dvojbi s obzirom na to da se dvije ili više riječi sastavljaju samo ako sastavljene daju novo značenje, različito od onoga koje imaju kada su rastavljeno napisane.
Tako, primjerice, u očiuoči ima posve različito značenje ako je napisano rastavljeno, odnosno sastavljeno: Pogledao me u oči. / Došao je uoči blagdana.
Ako riječi napisane rastavljeno i sastavljeno imaju isto značenje, ne treba ih sastavljeno pisati. Sastavljenim pisanjem u rječnik uvrštavamo novu riječ, a ta nova riječ nema svoje posebno značenje: uvis, napisano bez riječi skok, nema svoje značenje, ali u vis uvijek ima svoje značenje.
Stoga na primjer …može biti dobar primjer …sastavljenim pisanjem riječ naprimjer ne mijenja svoje značenje, ono znači isto što znači i kada ju pišemo rastavljeno …na primjer …zbog čega ju i tako treba pisati.
Prema tomu, pitamo li se skače li Blanka u vis ili uvis, bolje je pisati rastavljeno jer se sastavljenim pisanjem ne dobije novo značenje.
Bolje je pisati skok u vis i skok u dalj, nego skok uvis i skok udalj, kao što se piše skok s motkom, a ne skok *smotkom.

Savjet napisala: Jadranka Mlikota

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments