PRAZNICI I SPOMENDANI

Iz naše arhive/ objavljeno 13.12.2016.

tekst: Marija Kukić, lektorica Hrvatskog glasa Berlin

U njihovom pisanju vrijedi isto pravilo kao u pisanju naziva blagdana. Prva riječ piše se velikim, a ostale riječi pišu se malim početnim slovom, osim ako se u nazivu ne nalazi vlastito ime.

Prvi praznik kojega ćemo proslaviti Nova je godina. Riječ NOVA može se pisati i velikim i malim slovom. Kada koristimo malo, kada veliko slovo?

Ako se piše Nova godina, riječ je o prazniku, tj, prvom danu nastupajuće godine (1. siječanj).  Međutim, može se pisati i nova godina. Ako riječi nova godina pišemo malim slovom, tada je riječ o cijeloj novoj nadolazećoj godini.

Što biste više voljeli? Da vam netko čestitajući napiše:

Sretna Nova godina! (prvi dan godine)

ili

Sretna nova godina! (cijela godina)

Biste li više voljeli  biti sretni samo jedan dan ili sve dane u godini? Ja bih odabrala ovu drugu čestitku. A vi?

Navest ću još nekoliko primjera za pravilno pisanje praznika i spomendana:

Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti, Dan državnosti Republike Hrvatske / Dan hrvatske državnosti,  Dan planeta Zemlje, Majčin dan, Prvi svibanj /1. svibanj */ Praznik rada, Dan sjećanja na mrtve/ Dušni dan…

Važno je znati!

Pridjevi izvedeni od imena blagdana, praznika, spomendana pišu se malim početnim slovom: božićna čestitka, uskrsni/uskršnji običaji, tijelovska procesija, prvosvibanjskji izlet, novogodišnje želje…

__________________

*Iza rednog  broja u nazivu praznika pišemo malo slovo.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marija
Marija
7 years ago

Hvala, uvaženi gospodine! Radujem se ako i u malome pomažem. Ovo radim srcem, a na poticaj glavne urednice Sonje. Kao bivšoj učiteljici ovo područje mi nije nepoznato.
Srdačno!

Čitatelj
Čitatelj
7 years ago

Pratim već duže vrijeme Jezične savjete i mogu reći da sam puno naučio, mnogo sadržaja ponovio i prisjetio se nekih zaboravljenih pravila. Pisani su jasnim i razumljivim jezikom. Ponekada nam je svima to potrebno, a posebice nama koji živimo u zemlji gdje Hrvati nemaju pravo na svoj jezik.