MISA ZAHVALNICA PATERA ALBERTA THIELEMEIERA

Dirljiv oproštaj od voljenog patera u Podvinju

Tekst i foto: Ivica Vlašić, Rafaela Janković

PODVINJE/SLAVONSKI BROD –  Otac Albert Thielemeier (88), najstariji aktivni svećenik na području Đakovačko osječke nadbiskupije, član misijske Družbe Duha Svetoga (Spiritanac), nakon više od 32 godine neprekinute službe u Hrvatskoj – u subotu 14. studenog odlazi u svoju domovinu Njemačku, ovoga puta, kako sam kaže – u jednom smjeru.

Odlazi s mjesta umirovljenog župnog vikara u župi svetog Antuna Padovanskog u Podvinju kod Slavonskog Broda. Župljani i brojni vjernici oprostili su se sa svojim voljenim paterom, prijateljem, duhovnikom, ispovjednikom, donositeljem Krista (…) i za njegovu pastirsku službu Gospodinu zahvalili sudjelovanjem na svečanom misnom slavlju koje je u župnoj crkvi sveca cijelog svijeta u Podvinju predvodio sam pater Albert, po vlastitoj želji i usprkos fizičkoj slabosti i teretu godina. Baš poput padre Pia…

Euharistiju su u prepunoj podvinjskoj crkvi uz patera Alberta suslavili podvinjski župnik, o. Josaphat N. Mosha CSSp., (poglavar Družbe Duha Svetoga za Hrvatsku), zatim spiritanac o. Arkadiusz (Arek) Krasicki, zamjenik Poglavara Družbe i duhovnik studenata u Osijeku; o. Rafal Kiedrowicz CSSp, župni vikar u Podvinju i bolnički kapelan u Slavonskom Brodu; o. Brendan Foley CSSp., Spiritanac iz Irske; preč. mons. Stjepan Belobrajdić, kanonik u miru; te vlč. Pavao Mikulčić, tajnik Nadbiskupijskog ordinarijata.  Prigodnu homiliju izrekao je pater Arek Krasicki.

Razmatrajući primjer udovice iz Evanđelja, koja je potpuno otvorenog srca darovala Bogu sve što je imala, u riznicu stavila dva novčića, sav svoj žitak, p. Arek usporedio je upravo veliko i otvoreno srce patera Alberta – za Boga i čovjeka. „Pater Albert, naš subrat, dao je sve svoje Bogu, baš poput ove udovice. Ta scena je danas izazov za svakog od nas: koliko smo spremni potpuno se darovat Bogu, doslovno dati Mu sve što imamo? Tko ima otvoreno srce spremno da ga Bog potpuno ispuni svojom milošću? Za mene je pater Albert čovjek osobit svetosti. On je Nijemac koji je osobito bio poznat po tipičnom njemačkom načelu ‘Ordnung muss sein’; on je za mene poput Alberta Velikog, koji je također bio Nijemac.

Pater Albert je za mene mudar poput pape u miru Benedikta XVI – isto Nijemca. Za mene je pater Albert brz poput Schumachera, također Nijemca. Koliko li je samo žurio bolesnima i umirućima, trčeći nosio sakramente. Pater Albert je za mene glazbenik poput Bacha, isto Nijemca: koliko li samo voli i pažnje posvećuje crkvenoj glazbi. Sve to je u pateru Albertu jedan duh koji izvire iz naše družbe Duha Svetoga. Svećenik, uvijek raspoloživ i raspoložen, spreman pomoći drugome, svakodnevno u ispovjedaonici, strpljivo i satima slušajući druge…“ istaknuo je p. Arek, podsjećajući na sva dobra djela koje je pater Albert osobito činio na humanitarnom planu tijekom Domovinskog rata.  „Darovao je svoj život, svojih 30 i nekoliko godina ovoj župi, tebi brate i sestro; možda ti to ne znaš. Ali, sada znaj. Pater Albert je tebi puno dao. Uvijek i osmijeh koji nikada ne silazi s njegova lica. Radost. Riječ utjehe. Božju Riječ. On je (bio) dio vaših obitelji…prihvaćao je svakog čovjeka, s ljubavlju, i nikada nikoga nije otpustio praznoga“, zaključio je pater Krasicki.

„Kada budete zastali pokraj nekog mirisnog cvijeta Vašeg novog doma, u Vašoj domovini Njemačkoj, sjetite se kako je mirisalo cvijeće pod prozorom Vašeg hrvatskog doma, a mi ćemo kada god spazimo neku nepoželjnu travku kako se probija u naša srca dozivati u sjećanje Vašu brižnost oko vrta naše duše i iz tog sjećanja čupat ćemo ju van. Molimo Gospodina da nam da milost d amu znamo služiti u poniznosti, šutnji i svakodnevici, poput Vas, kako bismo se jednom ponovno sastali tamo gdje nema rastanka. Hvala Vam dragi pater Albert!“, dirljive su riječi kojima je u ime svih župljana župe Podvinje pateru Albertu zahvalila pastoralna vijećnica Antonija Martić.

U ime dekana Slavonskobrodskog dekanata i svih svećenika, pateru Albertu prigodnim se riječima zahvale i izrazima poštovanja obratio mons. Stjepan Belobrajdić, pročitavši i pismo dekana Ivana Lenića u kojemu se ističe kako je pater Albert svih ovih godina bio ponizni i marljiv poslanik na njivi Gospodnjoj – u Đakovačko osječkoj nadbiskupiji i u gradu Slavonskom Brodu – među hrvatskim narodom koji je zavolio  kao svoj vlastiti. Dirljive riječi zahvale pateru Albertu u ime svih spiritanaca u Hrvatskoj kao i u ime Župe Podvinje, uputio je poglavar misijske Družbe Duha Svetoga u našoj domovini o. Josaphat.

Kako je pater Albert i dobitnik najvišeg priznanja i nositelj titule počasnog građanina Slavonskog Broda, na misi zahvalnici je bio i dar zahvalnosti uručio mu vijećnik u Gradskom vijeću Grada Slavonskog Broda Pero Ćosić.

Pater Albert Thielemeier rođen je 1927. godine u Westenholtzu kod Delbrückea u Njemačkoj. Nakon osnovne škole, izučio je za električara. Potom je ušao u Klasičnu gimnaziju Duha Svetoga u Menden/Sauerlandu koju su vodili pateri Spiritanci. Odlučuje postati misionar te ulazi u jednogodišnji novicijat misijske Družbe Duha Svetoga. Nakon novicijata nastavlja studij filozofije i teologije na Teološkom fakultetu Spiritanaca u Knechtstedenu kod Neussa, a potom i na papinskom Sveučilištu Gregoriana u Rimu. U ljeto 1960. u Knechtstedenu je zaređen za svećenika. Nakon ređenja poglavari ga šalju na daljnji studij u Belgiju, na Katoličko sveučilište u Löwen. Po završetku tog studija postaje docentom filozofije na Teologiji u Knechtstedenu i u Frankfurtu.

Godine 1969. imenovan je provincijalom njemačke provincije misijske Družbe Duha Svetoga, a 1974. godine pozvan je na službu pomoćnika Generala Kongregacije Duha Svetoga u Rimu. Kao redovnički poglavar redovito je u više navrata posjećivao svoju subraću misionare u raznim zemljama Afrike, Sjeverne te Južne Amerike. Godine 1981. General Reda šalje, tada 54-godišnjega, patera Alberta u ondašnju Jugoslaviju. Njegova je zadaća bila raditi na misijskoj animaciji i duhovnim zvanjima. Od 1983. sve do danas pater Albert bio je na službi u Đakovačko-srijemskoj biskupiji, danas Đakovačko osječkoj nadbiskupiji: najprije dvije godine kao pastoralni suradnik u župi sv. Nikole u Sikirevcima, te kroz gotovo 25 godina (9 godina kao župnik i 16 godina kao župni vikar) u župi sv. Antuna Padovanskog u Podvinju/Slavonski Brod.

Punih deset godina pater Albert obavljao je službu bolničkog kapelana u Općoj bolnici u gradu Slavonskom Brodu. Za sve zasluge, čovjekoljublje i nemjerljiv doprinos u duhovnoj skrbi kao bolnički kapelan s puno ljubavi i gorljive zauzetosti za čovjeka u potrebi, kao i humanitarnu pomoć tijekom Domovinskog rata, godine 2010. pater Albert proglašen je počasnim građaninom grada Slavonskog Broda.

Tijekom svog boravka u Hrvatskoj pater Albert se uvelike trudio na planu buđenja novih svećeničkih i redovničkih zvanja te podizanja odgovornosti svih vjernika za ostvarenje misijskog poslanja Crkve. Bio je i član Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske. O njegovoj svećeničkoj gorljivosti svjedoči i činjenica da je najstariji aktivni svećenik na području Đakovačko osječke nadbiskupije.

 Album sa fotografijama: MISA ZAHVALNICA PATERA ALBERTA THIELEMEIERA

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments