FRA IVANOV DRUGI DOKTORAT

037Berlin-Split/ U petak 20. studenog 2015. u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu fra Ivan Macut postigao je svoj drugi doktorat.

Nakon što je 2013. doktorirao iz teologije na Papinskom sveučilištu Antonianum u Rimu, 2014. upisao je doktorski studij (V. semestar) na Filozofskom fakultetu u Splitu – modul filozofija.

Nakon što je ispunio sve uvjete propisane programom doktorskog studija (položio doktorski ispit iz filozofije, napisao III. kvalifikacijski rad te ispunio druge obaveze) pod vodstvom mentora prof. dr. Pave Barišića napisao je doktorski rad iz filozofije pod naslovom Filozofija u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Opseg doktorskog rada iznosi 340 stranica te je podijeljen na tri dijela uz uvod, zaključak i literaturu. U uvodu je predstavljen status questionis samog istraživanja teme te obrazlaganje metodologije rada. Prvo poglavlje bavi se kulturnim i znanstvenim institucijama za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske te kratkim povijesnim okvirom nastanka NDH. U drugom poglavlju predstavljen je život, rad i misao trinaestorice filozofa koji su u tom razdoblju bili najaktivniji (Zimmermann, Makanec, Keilbach, Krstić, Barač, Vasilj, Bazala, Harapin, Ćepulić, Vuk-Pavlović, Filipović, Haler i Šanc) te je u trećem poglavlju donesena detaljna bibliografija filozofskih djela (knjiga, članaka, recenzija, crtica) objavljenih za vrijeme NDH.

U prvom dijelu obrane fra Ivan je izložio koncepciju istraživanja te doprinos samoga rada suvremenoj hrvatskoj filozofskoj misli. U drugom dijelu obrane članovi komisije postavljali su fra Ivanu pitanja te raspravljali o temi doktorskog rada. Nakon završetka ispitnog dijela članovi komisije povukli su se na vijećanje te su donijeli jednoglasnu odluku kojom je fra Ivan Macut uspješno obranio doktorski rad iz filozofije te time stekao akademski naslov doktora znanosti iz humanističkih znanosti, iz područja filozofije.

Fra Ivan je do sada svojim izlaganjima sudjelovao na nekoliko teoloških i jednom filozofskom simpoziju. Objavio je šest samostalnih knjiga, 25 znanstvenih članaka u domaćim i inozemnim znanstvenim časopisima te desetak teoloških eseja. Područja njegovog interesa su: ekumenska teologija, teologija religija, scijentologija te suvremena hrvatska filozofska misao XX. stoljeća.

Fra Ivan Macut je kao dušobrižnik od rujna 2013. godine na službi u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin.

(Na slici: fra Ivan Macut s mladima HKM Berlin s kojima je putovao i na Susret mladih u Dubrovnik.)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments