APSOLUTNO DOLAZIM

Nakon predstavljanja našeg suradnika, pjesnika Svena Adama Ewina na Trećem programu Hrvatske televizije

piše: Sonja Breljak
Berlin/ Ne bi me u Berlinu par dana pa jutros telefon  ne prestaje zvoniti. Javila se kolegica, (a i ne poznajemo se u stvari još) preselila u Berlin pa ugovaramo susret. Onda mladi inžinjer, doselio u Njemačku, supruga našla posao a on još ne, pa tješim, smirujem ta prevelika očekivanja koja su u Hrvatskoj izgrađena, bit će, treba biti uporan, boriti se, kao i u svemu.

Onda poziv iz Zagreba. Po dogovoru, zove kolegica s Glasa Hrvatske, našeg partnera. Zanima ih književna nagrada koju netom primih, pa promocija knjige Emila Cipara koja je 11.12. u Slavonskom Brodu. Kratak dogovor pa snimamo.

Radijski prilog zaključismo stihovima našeg suradnika, pjesnika pod pseudonimom Svena Adama Ewina, pjesmom “Ne dam vihoru”, u kojoj se na kraju kaže: ...ne dam vihoru da lišće nosi; jezika milog tvog i mog. I naš je to kredo, moto. A i svježe je, nigdje osim na facebooku i u našoj (pjesnikovoj) rubrici do sad objavljeno i nikad u mikrofon izgovoreno, pa to učinih s užitkom.

E, poslije ovog snimanja bijah već pomalo umorna pa kod sljedećeg poziva ne uključih um na početku razgovora već tek kad čuh pitanje. E baš je pitanje!

Sugovornika zanima poznajem li identitet našeg suradnika u rubrici Poezija, Svena Adama Ewina. E, što se ismijah. “Pa čovječe Božji”, velim, “nije vam bilo teško nazvati čak Berlin radi toga”!?

Rezultat je ovo sinoćnje, vrlo intrigantne priče u emisiji Knjiga ili život na Trećem programu Hrvatske televizije “Tko je SAE ili pjesnici su čuđenje na internetu” i svakako enigmom obavijene osobe koja više godina na društvenim mrežama a od prije koji mjesec i na našim stranicama, objavljuje vrhunsku poeziju.

U emisiji koju je uredila Karolina Lisak Vidović, o nepoznatom autoru i njegovoj poeziji govoriti su prof. Krešimir Bagić, prof. Katica Ivanković i Zrinka Berglec, studentica kroatistike, koja je o knjizi „Zmijski car“, Svena Adama Ewina pisala u posljednjem „Kolu“. O kvaliteti poezije svi imaju istovjetno, javno i vrlo pohvalno mišljenje, sve ostalo (godine, spol, porijeklo, identitet) i dalje je i nakon emisije, (još više) nepoznato.

Kao i prije, pjesnik, ovaj puta kroz personificirani lik, poručuje: “Čitajte pjesmu, ne autora.” I da, zbunjenost bude i veća, na najavu skore promocije knjige, kaže: “Apsolutno dolazim!”

U razgovoru sa Svenom Adamom Ewinim, nakon emisije, doznajemo kako radi na novoj knjizi radnoga naslova “154 soneta”, razgovori s pjesnicima. O svim drugim detaljima buduće knjige tek će rješavati i dogovarati u narednim mjesecima. Izrazio je zahvalnost i Hrvatskom glasu Berlin na najavi sinoćnje emisije (bila nam je čast!), te posebno zahvalio sudionicima emisije, zadovoljan kako je načinjena:

“Poslije odgledane emisije „Knjiga ili život“ na HTV3, u kojoj sam predstavljen kao pjesnik, želim od srca zahvaliti sudionicima, mojim dragim profesorima, Katici Ivanković i Kreši Bagiću, a osobito mladoj nadi hrvatske književne kritike, Zrinki Breglec, koja je svojim visoko stiliziranim sentencama o odnosu djela i autora to i potvrdila. Posebno zahvaljujem urednici emisije, Karolini Lisak Vidović i njenoj ekipi na odlično urađenom poslu u tako ograničenom vremenu.”

Eto, promocija “Zmijskog cara” je u petak, 11.12.2015. u 18 sati u knjižari Matice Hrvatske u Zagrebu. Pjesnik rekao: “Apsolutno dolazim!”

Pa to i ja poručih nepoznatom sugovorniku (ma krivo mi pa prečuh iz koje je to radio, tv, novinske redakcije u Hrvata) koji se telefonski kod mene zanimao za identitet pjesnika: “Na promociji  možete pjesnika osobno pitati za identitet. Rekao je: Apsolutno dolazim! A dotle, čitajte pjesme, čovječe, čitajte pjesme a ne (tražite) autora!”


TV emisija Knjiga ili život: Tko je SAE ili Pjesnici su čuđenje na internetu
http://www.hrt.hr/enz/knjiga-ili-zivot/

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments