IVAN BABIĆ JE S NAMA

tekst: Sonja Breljak
ivan i tin (1)Ima li što ljepše nego kad jedna izvanredna suradnja dovede do druge, iste takve. Poput ove!

Ama, negdje u društvenim mrežama razmijenismo koje slovo, redak. Ponekad i ne treba više za prepoznati se, valjda je tu na djelu ono …da citiramo kratko, s mjesta sudara …“vrsta pozna vrstu”(SAE).

Uf, Bože sačuvaj, ne mislim se tu trpati u književnu (tek u duhovnu) ravan. Nije to ni moguće.

Osoba, čijoj suradnji s nama, nadam se dugoj i ugodnoj, činim ove uvodne retke, dobitnik je najsprestižnije književne nagrade u Hrvata. Naime, ove godine okitio se Nagradom DHK “Tin Ujević” za knjigu “Koncepcija vrta”.

Sad ste se dosjetili! Je, u pravu ste. Naš suradnik u rubrici Poezija je Ivan Babić. 

Ivan Babić je rođen  u Imotskom 1961., živi u Zagrebu.

Diplomirani je knjižničar.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je filozofiju i ruski jezik i književnost.

Od 1984. godine prevodi poeziju, prozu i teorijske tekstove s ruskog  jezika za najznačajnije hrvatske časopise i novine kao i za Treći program Hrvatskoga radija. Izabran je za prevoditelja godine (1998)  u tjedniku Hrvatsko slovo.

Urednik je više knjiga i zbornika poezije. Piše povremeno i književne kritike. Sudionik je više pjesničkih festivala. Zastupljen je u nekoliko suvremenih antologija hrvatskoga pjesništva.

Pjesme su mu objavljivane u najznačajnijim hrvatskim književnim časopisima. Prevedene su na španjolski.

Član je Društva hrvatskih književnika i Jutra poezije. Zaposlen je u Knjižnici Sesvete kao knjižničar-informator.  Osnivač je i voditelj  tribine  „Kulturni četvrtak u Sesvetama“ te „Sesvetskog pjesničkog maratona“.

Objavio je četiri knjige poezije: Kasna molitva prstiju, 1999., Zvizda, 2007. , Stigme svagdana, 2010., Koncepcija vrta, 2014. te zavičajni rječnik Studenački rječnik, 2008.

Za knjigu Koncepcija vrta dobio je najprestižniju hrvatsku nagradu za poeziju – Nagradu DHK „Tin Ujević“ za 2015. godinu.

Eto! Velim Ivanu u prepisci prije ove objave … nisam baš ljubitelj krutih i hladnih životopisa. No, vjerujte mi na riječ, piše (a bome i kontrira, komenitira i ironizira 🙂 ) vrlo živo i životno!

Obećava to brdo izvanrednih stihova u ovoj novootvorenoj rubrici.

A kako i ne bi!

Pa, s Tinova je vrela Ivan vodu/stih/ pio!

Dobro nam došao, Ivane!

a

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments