GAĐENJE IZBORIMA I IGRICAMA NAKON NJIH

Gađenje izborima i igricama nakon njih, obmana medija ili stvarno stanje?

Piše: Antonio Gavran

Pretpostavljam kako dobar dio hrvatske javnosti s određenom dozom gnušanja prati hrvatske medije koji iz dana u dan, po nekoliko puta dnevno izvještavaju s novim “svježim” informacijama u kojima nema ništa ni novoga ni svježega već dvije trećine vremena otkada su izbori završili.

Do danas nisam znao da je Hrvatska toliko bogata zemlja. Imamo političkih analitičara skoro kao stanovnika, svakoga dana izvire nekakav novi stručnjak koji s “čarobnom” kuglom pretpostavlja nekakav ishod s obzirom iz čijih se sredstava financira njegov javni nastup.

Neprofesionalizam, prevelika određenost jednoj od opcija, stvara sliku u glavama građana Hrvatske gnušanja nad opcijom koja se nakon 25 godina samostalnosti pokazala kao prva ozbiljna prijetnja ustaljenim strankama koje nas zajednički vode u propast sve ove godine. No ovo nije prvi takav slučaj iskrivljivanja vrijednosti. Možda ova opcija jest jedna vrsta demagogije, ali pokazuje spremnost riskirati i izgubiti sve kako bi ostvarila ciljeve koje su obećali hrvatskim građanima.

Ne tako davno, u zemlji katolika, barem statističkih, udruga “U ime obitelji” sada već politička stranka borila se za očuvanje obitelji kao tradicionalne vrijednosti u zemlji kao što rekoh, katolika, pravih ili papirnatih. Na jednak način kao što to sada “medijska smeća” žele učiniti učinili su sa Željkom Markić. Stvoriti negativnu sliku o nekome puno je lakše nego nečije pozitivne korake veličati, jer kome je još zanimljivo čitati lijepe vijesti u zemlji koja je ideološki toliko podijeljena, a čemu svjedoče brojke od 49 i 46 mandata poklonjene dvjema velikim opcijama.

Kada ćemo shvatiti da je 45. – ta odavno prošla, a da od 90. -te imamo štošta naučiti od onih koji su život dali za našu samostalnost u kojoj  bismo svi trebali dobro živjeti, ne mrzeći jedni druge zbog ideoloških razlika. Rat nikada ništa dobroga nije donio. Danas mi ne ratujemo puškama, ali ratujemo ideologijama.

Mediji su najsnažnije oružje kojim se kontrolira sveopća javnost. Oni uzdižu, ali i uništavaju, ovisno o interesima velikih lobija. Iskreno se nadam da će u ovoj borbi taj MOST izdržati i ostati dosljedan sebi i svojim biračima, pa makar ga to koštalo kako neki “neovisni” analitičari tvrde, poražavajućih rezultata na novim izborima. Nitko nije za to da se dodatan novac troši u ovako osiromašenoj zemlji, ali ponekad kratkoročni gubitak donosi dugoročnu dobit.

Biti svoj, dosljedan svojim stavovima uvijek je najteži put kojim netko može krenuti. Ali biti dosljedan znači sačuvati svoj čisti obraz, ostati neokaljan u svijetu gdje je pravednost postao pojam nečega nedokučivog, teško ostvarivog za današnjeg čovjeka u društvu koje duboko u blatu gradi svoju budućnost.

Ne znam kako će završiti priča u četvrtak, ne želim ju predviđati jer je već i previše onih koji predviđaju, ali se nadam da će bljesnuti zvijezda na nebu, pa makar se “ulaskom u atmosferu” ugasila ostavljajući na nebu trag da je postojala volja da se nešto promijeni.

Nadam se da mi u čijim je rukama tolika moć – koje ni sami nismo očito svjesni, jer 40 % građana na izbore ne želi izaći – ako do izbora opet dođe, što postoji kao mogućnost, nećemo opet donijeti pogrešnu odluku vodeći se niskim strastima i podržati one koji su u ovoj postizbornoj borbi pokazali da riječi bez djela su ipak samo riječi, jer: ” Prvo fotelja, a tek onda građani … “

Ako drukčije jest, onda od četvrtka imamo vladu sastavljenu od najboljih stručnjaka koji će dobiti priliku spriječiti nekoliko desetaka autobusa tjedno koji odlaze iz Hrvatske, prepuni mladih ljudi čija će sudbina biti svačija samo ne Hrvatska.

Preostaje nam vidjeti ishod …

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
8 years ago

Antonio kompliment

Žao mi je onih manji stranki,kada ih prije nego što su započeli mediji takovi kakovi jesu, različitih interesa uzjaše,a još nisu pravo ni počeli raditi,kao što je slučaj stranka, U ime obitelji,Živi zid,te sada Most.Nije ni rečeno da već sutra neće doći neka druga početna politička stranka na dnevni red.Koju bi trebalo pažljivo saslušati, paziti i pratiti sa posebnom dozom,optimizma manje kritike,i pritiska.I sam živim u nadi da će Most izdržati i vješto prikazati,za što su ih hrvatski građani izabrali.