NAŠ PRVI BOŽIĆNI SAJAM U ZAGREBU

tekst: Marija Matijašević
foto: Alfred Matijašević
Stružec-Zagreb/ Bio je to u našem životu prvi  Božićni sajam u Zagrebu.

Podne je. Sjedimo u vlaku za Zagreb. Idemo u grad, mi sa sela, i tome se radujem, kao dijete.

Volim se voziti vlakom i gledati prirodu, mala sela i livade. Puno je školaraca koji idu u Ivanić grad u školu, a drugi u Zagreb. Mobiteli su im život, i u noći i po danu.

Moj Zagreb ima okićeni Božićni sajam, kojeg nisam nikada još vidjela. Nekada, 60- tih godina, kada sam živjela u Zagrebu, toga nije bilo. Ni u katedralu nismo smjeli na polnoćku, jer bi sutra dobili otkaz.

Prvo posjetih moju nepoznatu “gazdaricu”. Kod nje ljetujem na moru, a ne poznamo  se. Ona je doktorica u stomatološkoj ordinaciji u Donjem gradu, u Perkovčevoj. Poklonih joj sliku njenog dvorišta i mora, koju sam tamo, u Zukvama, nacrtala, da ima ovdje u Zagrebu djelić svoga.

Nakon toga ogladnjesmo, poželjeli se kineskih specijaliteta koje poznajemo iz Berlina. Već nađosmo adresu najboljeg kineskog restorana u dvorištu jedne kuće. Skromno i osamljeno. Možda je po ljetu posjećenije, no ovaj puta sjedimo sami.

Pojedesmo “Pekingente” i račiće, popismo “Tsingtao” i cvjetno vino. Dok mi uživamo, slušam mladu kineskinju kako priča hrvatski, skoro bez naglaska. Divno. Pita me, jesam li  u Berlinu naučila što kineskog.

Odlazimo na trg Josipa bana Jelačića, ( u tramvaju se stalno dižu mladi, nude mi mjesto za sjediti) i divim se prekrasnim svjetlećim štandovima, mirisnim kobasicama, fritulama, kuhanom vinu i slatkišima. Puna je promenada ljudi, koji sjede i goste se, nema niti jednog slobodnog stolca.

Druge, koje susrećemo gledaju u mobitele i hodaju kao roboti, strkavaju se i ne vide ništa oko sebe.

Odlučimo, pošto je kasno, a put daleki, da se vratimo kući.

Bio je to lijepi dan. Odlazimo s lijepim sjećanjima na moj Zagreb.

Primjetila sam, tamo svi ljudi Ausländeri…

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments