MOSLAVAČKO PROLJEĆE

KRATKA PISMA IZ DOMOVINE
piše: Marija Matijašević
foto album ispod teksta: Katarina Dumić
Stružec/Uskrsni ponedeljak je sveti dan, i baš na taj dan, godinu dana kasnije nego sam osnovala KUD “Stružec”, odlučile su članice KUD-a STRUŽEC, osnovati jednu proslavu – “MOSLAVAČKO PROLJEČE”. Ovo je 11-to po redu. I održava se samo u Strušcu. Tako je bilo i ovog uskrsnog ponedjeljka. Pozvali smo pet Kulturno-umjetničkih društava, jedno iz Podravine- KUD Otrovanec, KUD- Gornja Jelenska, KUD-Gračenice, KUD Mala Jelsa i KUD Hrastelnica.
Dva dana prije spremala se izložba “Čehanje perja” starog seoskog običaja, a ja sam po selu tražila stare vjenčane slike, za izložbu. Rado su mi ih dali i nudili, moji seljani, spremni mi izaći ususret pri svakom mom pitanju, ideji ili sprovedbi. Sve mi dozvole i pomognu, jer me poznaju od rođenja. Kažu …ovo ti je super ideja. Jedna članica KUD-a, nije svoju vjenčanu sliku izvadila iz ormara punih 60 godina, jer joj se tada, kod povećanja,  nije sviđala. Ali …sada ju je meni dala, da ju izložim i pokažem. Bilo je tu slika iz 1898.  pa do 1928. godine.
Gosti iz Zagreba, i Austrije,  rado  su došli i sve poslikali. Slike i vama šaljemo.
Samog Uskrsnog ponedjeljka, rano u jutro, došle su članice mog KUD-a, u seoski dom, da sve pripreme.Treba … složiti stolice, ukrasiti dom pisanicama što su ih “moja” djeca “bastlala”, napraviti veliki “Moslavački stol” a ne (Švedski), pun jela i pića, sve su same od svojih Uskrsnih stolova otkinule. Bilo je tu kobasica, šunke, domaćeg sira, sira s vrhnjem, salame, kroketa, ukrasa od rotkvice u obliku ruža, salata, kiseline …a kolača ko u priči. Moslavačka vina i rakije … bilo je svega!  Pomogla je i opčina Popovača, te nekoliko sponzora.
Na taj dan, župnik je odredio misu u selu u 15,00 sati, a poslije … fešta!  Ukrasile smo i crkvu, s margaretama i đurđicama.
Program je počeo sat kasnije. Sala se napunila mještanima. Divili su se, kao i uvijek, izložbi i starim slikama. No, malo je  tko mogao na tim slikama, iz mladih dana, ikoga odmah prepoznati. A onda … “ma da, sada vidim … malo sliči  na sebe, pa sada mu je  86 godina!”
Tada je počeo program, koji je trajao 1 sat. Najprije pozdravi i ples a onda recitacije pet curica, koje su uspjele “na pamet”, naučiti moje pjesmice -“Uskrs”, “Proljeće”, “Stari most”, “Jobžev” i “Vrba”.  A iza njih ja i moja nova pjesma “Moslavačko proljeće”.
Udruga penzionera iz Popovače  odmah me pozvala za Svetu Katu kod njih na nastup, s tom pjesmom.
Poslije programa je župnik blagoslovio jelo.
Večer je dalje protekla u sviranju, i plesanju folklora i pjesmi. Do pola noći.
Umorne smo se, i zadovoljne vratile kućama. Nitko se te noći nije potukao.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments