SE ČITAME JULIJANA

 piše: Sonja Breljak
470428_1815685841208_719035893_o (1)Nije pogrešno napisan gornji naslov, dragi čitatelji. Znači, čitamo se, a ispisan je na makedonskom jeziku.
Svojevrsna je to, u stilu našeg glasila, topla dobrodošlica našoj novoj suradnici, pjesnikinji iz Makedonije, Julijani Marinkovik.
 …
Julijana Prculovska Marinkovik, suvremena je makedonska pjesnikinja. Po profesiji je diplomirani pedagog.
Još kao učenica sudjelovala je na raznim literarnim manifestacijama i takmičenjima.

Ima osvojenu prvu nagradu literalnog stvaralaštva Udruge civilnih invalida rata (Bitola), prvu nagradu na natječaju Omladinskog saveza Makedonije, u povodu dana ekologije.

Dobitnica je i četiri prve nagrade na natječaju što ga je raspisalo Osnovno učilište “Braća Miladinovski”, u povodu školskog praznika, prvonagrađena joj je i pjesma u povodu Svjetskog dana knjige koji je raspisao Dom kulture „Ilinden” i Narodna biblioteka „Petre M.Andreevski” u Demir Hisaru.

Prva nagrada na televizijskoj emisiji “Semejna paleta” na Makedonskoj televiziji i niz drugih nagrada i priznanja.

Autor je zbirki pjesama “Pepelni sništa” i ”Pregratkata na vetrot”. Uvrštena je sa deset svojih pjesama, prevedenih na francuski jezik, u Antologiju balkanskog sublimizma.

Njezine pjesme uvrštene su također i u više zajedničkih zbirki više autora (More na dlanu, Valentinovo, Antologija faceebok pjesnika) u Hrvatskoj, kao i u zborniku pjesama Garavi sokak, u Srbiji.

Njezina poezija objavljena je i u književnim časopisima Majdan i Stremež, a redovito je prisutna i u čitavom nizu elektronskih časopisa koji prate kulturu, u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji.

2013. godine izdana joj je knjiga u Hrvatskoj pod nazivom Na nebu kopno, gdje je poezija Julijane Marinkovik prevedena na hrvatski jezik (s makedonskog na hrvatski preveo Duško Babić), kao pokazatelj visoke vrijednosti njenih umjetničkih dosega i još jedan dokaz da istinska umjetnost ne poznaje granice. U pripremi joj je i druga zbirka pjesama na hrvatskom jeziku naslova Apologija ljubavi/Apologija na ljubovta. Ova knjiga se očekuje u siječnju 2016.

Do tada, dok pjesme ne slete na papir, evo ih kod nas, u našem gnijezdu  poput mladih golubova.

Dobro nam došla Julijana!

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments